Odgoj pasa

 

dog-bells-.jpgU našoj je obitelji bila jedna jedina kuja, koja je glasno zahtijevala da je pustimo van kako bi "obavila svoje". Imali smo puno pasa koji su strpljivo čekali kraj vrata da ih netko primijeti prekriženih nogu. Kad na kraju njihovo zurenje u vrata ipak ne bi otvorilo ta vrata, morali su pronaći alternativu, a to bi obično bilo jedno mjesto ispred stražnjih vrata.

Mnogi vlasnici pasa imaju sličan problem, primjećuju kako njihovo štene obavi nuždu baš na tepihu pred vratima. Morate priznati, mi ljudi nismo uvijek posve koncentrirani, lako nam je odvući pažnju. Možda ste u drugoj prostoriji, zauzeti nečim i ne vidite svog psa kako stoji pred stražnjim vratima.

Nije teško omogućiti vašem psu da vam dade do znanja kada treba izaći. Za to vam ne treba ništa više od komada užeta i dva zvonca. Ako psu ponudite način na koji će vas moći obavijestiti da treba vani, to će vam također pomoći u učenju obavljanja nužde van kuće, posebno ako niste u mogućnosti 100% nadzirati psa.

Početak

Nabavite dugačku vrpcu bilo koje boje. Vežite na nju zvonca i objesite ih u razini nosa vašeg psa na ručku onih vrata kroz koja pas treba izaći da bi obavio nuždu. 

Prvih tjedan dana nemojte raditi ništa sa zvoncima. Prvi je tjedan za stvaranje asocijacija - vrata se otvaraju, zvonca zvone, vrata se otvaraju, zvonca zvone. Vidi, vidi! 

Drugi tjedan, ili ranije ako imate zaista pametnog psa, pokažite na zvona prije nego pustite psa vani. Ako ih pokažete, pas će ih onjušiti. Kad njegov nos dodirne zvonca, recite mu "dobar" i brzo otvorite vrata. 

Pobrinite se da vaš pas uvijek dodirne zvonca jednom kad prijeđete na dio s pokazivanjem. Recite to svim ostalim članovima obitelji. Jedina iznimka prilikom koje pas ne mora obavezno dodirnuti nosom zvonca kad na njih pokažete je ako imate vrlo mlado štene koje izlazi obaviti prvu jutarnju nuždu. Ne želimo da štene uđe u kuću jer je MORALO prvo dodirnuti zvonca, pa s njim ipak treba malo popustiti. 

Za par dana ćete primijetiti da vaš pas i sam dodiruje zvonca. Nekim će psima trebati duže vremena od drugih, pa se nemojte obeshrabriti. Jednom kad sami počnu zvoniti, trebate ih potaknuti da zazvone svaki put kad izlaze. 

MORATE pustiti psa vani svaki put kad zazvoni, posebno na početku treninga. Neki će psi možda pretjerivati i zvoniti bez razloga, izluđujući vas. Obično im taj novitet brzo dosadi. 

Možete tome doskočiti tako da pas sjedne svaki put prije nego što zazvoni za izlazak. Ako primijetite da vaš pas koji je već stariji stalno zvonca, možete po želji micati zvonca s vrata na kratka vremenska razdoblja.