Božićni i novogodišnji blagdani osim radosti intenzivnijih druženja s rodbinom i prijateljima, šopinga, proslava, ukrašavanja stanova, kuća i uredskih prostora, sa sobom nose i jednu vrlo neugodnu popratnu pojavu.

Riječ je, dakako, o petardama i drugim "pucajućim" napravama kojima djeca, ali  i odrasli, daju "svoj doprinos" blagdanskom ozračju. Ipak, petarde smetaju većini građana, a posebno njihovim ljubimcima koji to "bum, bum" nikako ne mogu shvatiti, a ni prihvatiti.

strah-od-petardi.jpg

Dakle, kako se ponašati i što učiniti s psima kada petarde pucaju na svakom koraku? Prema riječima našeg veterinara savjetnika Bruna Ljolje, treba zapravo ostati miran i hladnokrvnošću pokazati svom ljubimcu da se ne događa ništa strašno i da sve to treba ignorirati.

Ako je riječ o štencu, odnosno mladom psu treba ga postupno učiti i na zvuk petardi. Bilo bi najbolje povremeno, kad ste u šetnji, izazvati sličan zvuk. Vlasnik pritom mora biti miran, mora psu pokazati da nema opasnosti, pa onda se ni on neće bojati, objašnjava Ljolje.

strah-od-petardi2.jpg

Još bolje bi, prema njegovim riječima, bilo mladog psića u šetnju, za koje će se čuti i eksplozije petardi, izvesti s odraslim službenim psom, koji se ne boji, pa da malac ima uzor i pouku kako biti hrabar.

Svaki se pas može socijalizirati i prilagoditi različitim situacijama.

Može ga se naučiti i da se ne boji, ali to se radi postupno. Ne može se psa izložiti urnebesnoj pucnjavi i očekivati od njega da ostane miran. Navikavanje na buku i eksplozije treba se polako odvijati, kaže Ljolje.

Navodi primjer vlastitih pasa, gdje je najstarija bokserica dvojici mlađih pridošlica uzor hrabrosti. Gledajući nju i njezino ponašanje i mlađi strašljivci su naučili da petarda nije smak svijeta i da se pored njih može uživati u sigurnoj šetnji.

Ako se pas boji i pokušava pobjeći, nemojte ga primiti u ruke i tješiti. Tako ćete mu samo potvrditi da ima razloga za brigu i strah. Trebate ostati mirni i odlučno nastaviti otpočetu šetnju. Psa držite na uzici, a kad se čuje petarda nastavite hodati kao da se ništa nije dogodilo, savjetuje Ljolje.

strah-od-petardi3.jpg
Ton televizora treba biti malo glasniji nego inače.

No ako s nekim takvim nismo bliski ili ako ne želimo psa dati u školicu koja će mu pomoći u oslobađanju od straha, sami trebamo biti uporni i odlučni. Spasonosna riječ glasi - ignorirati petarde, ignorirati strah, ponašati se kao da je sve normalno. Gledajući vas pas će učiti.

E, a ako ste odlučili Novu 2008. godinu dočekati na nekom ludom tulumu, vaš pas će morati ostati sam u stanu. Ako je već strašljivac, onda mu olakšajte to vrijeme buke u kojem će biti sam sa svojim strahovima.

Zatvorite dobro sve prozore, spustite rolete i ostavite uključen televizor. Ton televizora treba biti malo glasniji nego inače, susjedi to u najluđoj noći u godini neće zamjeriti, a vašem psu prigušit ćete sve zvukove koji dolaze izvana, pa tako i zvuk omraženih petardi.

Osim toga psu se može dati lijek za smirenje, uz veterinarsku preporuku i uputu, ali bolje od toga je ipak ova prva varijanta. To je sigurnije i učinkovitije, tumači Ljolje. Uz to, vlasnici bi svakako morali voditi računa o sigurnosti svojih pasa.

Zato bi, kad nailaze na skupinu razuzdane djece, koja se igraju petardama, strašeći i ugrožavajući druge ljude i životinje, morali biti oprezni i voditi računa da se netko od njih 'grubo' ne našali s njihovim ljubimcem bacajući mu petardu pod noge.

Osim  svojim ljubimcima, dobronamjerni ljudi trebali bi pomoći i psima lutalicama, te spriječiti svaki pokušaj djece da ih zlostavljaju na bilo koji način.