Odgoj pasa
Pas vam je sa stola ukrao šniclu koju ste namjeravali ispeći... Ili još gore - pas vam je halapljivo pojeo sve iz tanjura. Imate goste i na stolić u dnevnoj sobi stavili ste hrpu narezaka i sira... Ali odjednom toga više nema, a vaš vas ljubimac gleda tako nedužno...

Slične situacije, vjerujemo, dogodile su se mnogima od vas koji živite sa psima. Na pitanje zašto oni kradu našu hranu, dva su najčešća odgovora - ili su pohlepni ili se tako dobro zabavljaju.
Bilo koji razlog da je u pitanju, treba ih od te ružne navike što prije odučiti. Ako štene iz vašeg tanjura krade komade hrane, najvjerojatnije želi privući vašu pažnju i reći vam - ja sam tu, pogledaj me, igraj se sa mnom, treba mi ljubavi...
Ako potrčite za psom kad vam je ukrao nešto iz tanjura, samo ćete mu dati poticaj da nastavi s tom nimalo lijepom igrom. Zato, reagirajte sasvim drukčije nego što on želi i očekuje. Kratko rečeno - ignorirajte ga nekoliko sati. Bit će mu savršeno jasno zašto to činite i što je najvažnije - znat će da je kažnjen.
 
Drugi razlog - pohlepu - također je moguće bezbolno riješiti dosljednošću i upornim radom. Prije svega, nikada ne treba davati psu hranu i sitne zalogajčiće, odnosno slastice između obroka, pa tako i neće doći u napast da se, kad ima priliku, sam posluži.

No ako to ipak čini, budite lukaviji od njega. Uzmite komad mesa, natopite ga u ocat, alkohol i limunov sok i ostavite ga na tanjuru. Samo mirno gledajte kako će vaš halapljivac proždrljivo zagristi i još brže ostaviti do malo prije tako poželjan zalogaj.
Osim mješavine octa, alkohola i limunovog soka, može poslužiti jestivo ulje i ljuta paprika. Uvaljajte meso u to i vidjet ćete grimasu kojom će pas odbaciti nešto što mu se činilo tako slasno i primamljivo. Na vas se neće ljutiti, a vi ćete problem njegovih krađa vaše hrane postupno riješiti.

Sretno.