Odgoj pasa

Kada pas savlada vježbu odazi­va, mora također naučiti naredbu "sjedi". Mladi pas tu vježbu lako savlada, jer je to za njega priro­dan položaj u kojem očekuje neš­to ugodno. Kada ženka počne s dojenjem svojih mladih stojeći (to se događa nakon trećeg tjedna starosti), mladi šišaju sjedeći.

Za učenje vježbe "sjedi" imamo dvije mogućnosti.

Uhvatite ga za glavu, njegov zadnji dio tijela pritisnete prema dolje, istovremeno dajući otegnu­tu naredbu "sjeeedi". Kada sjed­ne, pohvalite ga. Zatim krenite nekoliko metara naprijed i pono­vite postupak. U međuvremenu, dok pas sjedi, gledajte ga u oči (vizualni kontakt) i ne dozvolite mu da ustane. Kada zaključite da je sjedio dovoljno dugo, pustite ga da slobodno trči bez uzice.

Vježbu nastavljate tako da psa lagano zategnete uzicom uz istovremenu naredbu "sjedi", udaljite se korak ili dva, te ga pozovite. Kod udaljavanja si mo­žete pomoći tako da dlan ruke držite okrenut na dole što psu znači da mora ostati na mjestu. Dnevno vježbajte tri puta po prib­ližno pet minuta. Nakon nekoliko dana pas će vježbu razumjeti i izvoditi je. Raditi moramo dosljedno.

Poz­dravljanje skačući po čovjeku je prirođeno ponašanje psa. Mladi pas tako pokušava pridobiti na­klonjenost članova čopora, stoga se kod mladog psa takvo pona­šanje još može tolerirati. No, kod odraslog i velikog psa to je dru­gačije. Počnete li sa mladim psom, jednostavno i brzo odučit ćete ga od skakanja, ali ako za­kasnite, stariji će pas teško (ili ni­kako) odustati.

Čim zamjetite da se štene želi uspeti na vas zaustavite ga ruka­ma uz izgovorenu naredbu "fuj", poslije pokušajte i naredbom "sjedi". Kada vam ni to ne uspije psa jednostavno uzmite za pred­nje noge i odgurnite ga od sebe. Pri tome ne smijete biti grubi, jer grubost može izazvati frustracije. Za vrijeme odvikavanja psa od njegovog prirodnog načina poz­dravljanja pripremite mu neki dru­gi oblik zabave. Psa potaknite da sjedne, a zatim se s njim igrajte, npr. lopticom.

Metoda odvikavanja od skakanja je i lagani udarac koljenom u pr­sa psa. Ovaj način možete upo­trijebiti samo kod robusnih, jakih i odraslih pasa kojima ne pomaže niti to kada se odmaknete pa oni skoče u prazno. Taj udarac kolje­nom u prsa mora više ličiti na blokadu nego na udarac. Moje mišljenje: uspješnije će biti psa odgurnuti od sebe i istovremeno reći oštro "fuj", jer je za psa iznenađenje učinkovitije od tjelesne kazne.