Petar Kunić je od ranije poznat po svojoj zviždaljci za pse, koja producira zvukove različite frekvencije, a javnosti je predstavio i svoj najnoviji izum - elektronski povodac za pse. On navodno omogućuje bržu i lakšu dresuru psa kažnjavajući ga za svaki neposluh blagim i, tvrdi se, neopasnim strujnim udarom.

"Svi koji imaju psa s vremenom će se suočiti s problemima. Psi vole skakati na odjeću, namještaj, obavljati nuždu na neprimjerenim mjestima i slično. Povodac je izvanredan izum za dresuru, koji u djeliću sekunde strujnim udarom od jednog do maksimalno 10 impulsa u sekundi kazni psa, izazivajući mali grč mišića. To izaziva isti učinak kao kad psa polijete vodom, dakle nije opasno", ističe Kunić.
basset_se_oblizuje.jpg

Dok povodcem kažnjava psa, vlasnik treba izgovoriti i opomenu, tipa Ne!, Fuj! i slično, objašnjava izumitelj. Dodaje da pas prvi put najvjerojatnije neće razumjeti o čemu se radi. No nakon trećeg puta i ponavljanja odgovarajuće riječi, znat će da radi ono što ne smije, kaže Kunić.

 

Njegov argument je također, da se dresura psa korištenjem njegovog povodca skraćuje i da će ono, za što dreseru inače treba mjesec dana, uz primjenu novog izuma pas naučiti u petnaestak dana. Kao potvrdu da je izum bezopasan, navodi da ga je iskušao na vlastitom ljubimcu.
                                     

tuzno_stene.jpg No, unatoč svim njegovim obrazloženjima, mnogi su, posebno istinski ljubitelji pasa, iznimno skeptični prema povodcu koji strujom "odgaja" psa. "Nikada tako nešto ne bih učinila svom ljubimcu", komentira vlasnica jorkširske terijerke. Za njenu poslušnost i dobar odgoj zaslužno je beskonačno strpljenje vlasnice, keksići koje obožava i ponavljanje određenih radnji.

Da su ljubav i strpljenje najbolji učitelji, kinolozi nam već odavno poručuju. Stoga, bez obzira na sve moguće izume, prisjetite se da svog psa, na početku odgojnog puta, morate naučiti što se smije, a što ne. Dosljednost je bitna, pogotovo kad dajete nagrade ili koristite verbalne pokude, a o pridržavanju pravila morate se dogovoriti sa svim članovima obitelji.

Psa treba nagraditi već kad nastoji učiniti dobru stvar. Ako ga prekasno nagradite, pa makar sa zakašnjenjem od pet sekundi, zbunit ćete svog ljubimca. Tijekom učenja stalno ga ohrabrujte, a nagrade će potaknuti njegovu poslušnost i olakšati ispunjavanje vaših zahtjeva.
dva_bordera.jpg
Osim pohvala postoji i niz različitih pokuda, koje također mogu pomoći u učenju i odgoju psa. Kad vam se ne sviđa ono što vaš pas radi, odlučno i glasno kažite: Ne! No nemojte to prečesto koristiti, jer će se s vremenom pas naviknuti i neće reagirati kako želite.

Kad počnete odgajati štene, nemojte pretjerati - obuka može trajati od jedne do dvije minute. Stariji psi mogu se bolje koncentrirati, ali ni njihovo učenje ne smije trajati dulje od 15-ak minuta. Jedna od prvih naredbi koju pas mora naučiti, je da na vaš poziv - dođe. Zatim mora sjesti kad vi to želite, čekati vas, naučiti leći, ali i hodati s vama uz nogu. Mnogi psi to su naučili bez povodca. Zašto ne bi i vaš, unatoč svim izumima ovog svijeta?