skotna_kuja.jpgSKOTNOST U KUJE

Dužina skotnosti (gestacije) u kuje može varirati između 56 i 72 dana, budući da rano, kao i kasno parenje, mogu biti plodni.

Rano parenje zahtijeva preživljavanje sperme unutar ženke do ovulacije is toga može dovesti do duže skotnosti. Kasnije parenje nastaje kada su jajašca oplođena neko vrijeme nakon ovulacije, uslijed čega se može skratiti skotnost. Vodite računa da je vaša kuja cijepljena na vrijeme dosta vremena prije nego što planirate parenje, budući da će cjepivo prijeći u pasivni imunitet kod štenaca.

 

Znakovi skotnosti

  • Povećanje trbuha - no to ne mora biti očito, ako je broj štenaca malen.
  • Smanjen unos hrane s otprilike mjesec dana skotnosti. U ovom period kuja će možda tražiti hranu češće, ali u manjim količinama.
  • Vaginalni iscjedak
  • Povećanje i crvenilo mliječnih žlijezda (ovaj znak također može biti prisutan i kod lažne trudnoće).
  • Lučenje mlijeka može se pojaviti bilo kada od 55. dana nadalje do koćenja.

 

Nije potrebno povećati unos hrane prvih 30 dana skotnosti. Prejedanje u ovom razdoblju može dovesti do neželjene debljine i problema tijekom koćenja. Nakon tog perioda kujine potrebe za ugljikohidratima i bjelančevinama će porasti. Tijekom posljednjeg mjeseca skotnosti većina težine potječe od težine plodova, pa se značajno povećava i unos hrane. Kujin unos hrane trebao bi se povećavati postupno, tako da u vrijeme koćenja jede oko 60% više nego što je jela u vrijeme parenja.

Uz pretpostavku da je prehrana dobro izbalansirana i da sadrži sve vitamine i minerale koji su potrebni, nema potrebe za dodacima u prehrani. Međutim, ako je leglo veliko i kuja ima jako veliki trbuh, možda će joj biti teško pojesti odjednom cijelu zdjelu hrane. Možda ćete trebati razdijeliti njezin obrok u tri ili četiri porcije tijekom dana.

Vaša kuja može nastaviti s normalnom regularnom dnevnom vježbom kroz skotnost, a ograničiti je može samo njezina nevoljkost.

Vašu kuju je potrebno očistiti od parazita za vrijeme skotnosti. Razgovarajte sa svojim veterinarom o najboljem načinu čišćenja i koje bi vrijeme bilo najbolje za čišćenje da bi donijelo najviše koristinjenom zdravlju, kao i zdravlju štenaca.

 

pregnant_bitch.jpgDijagnosticiranje skotnosti

Opipavanje (palpaciju) plodova može izvesti vaš veterinary otprilike mjesec dana nakon parenja, no to je teško nakon 35 dana. Ova tehnika je vrlo precizna, no može biti teško izvediva kod pretilih ili nervoznih životinja. U kasnoj skotnosti moguće je čuti otkucaje srca plodova koristeći stetoskop ili čitajući fetalni EKG.

Otkucaji srca fetusa brži su od kujinih. Dijagnosticiranje skotnosti pomoću radiografije moguće je nakon 45. dana, kada je moguće vidjeti kostur ploda i prebrojiti glave.

Iako je malo vjerojatno da bi moglo doći do ozračenja plodova na ovom stupnju, anestezija majke može značiti rizik za štence. Ultrazvuk se često koristi kako bi se dijagnosticirala skotnost. Postupak je siguran i bez rizka za majku, štence i veterinara. Kuja može biti pregledana stojeći uz malu ograničenja. Ultrazvukom je moguće dijagnosticirati skotnost od 16. dana nakon ovulacije, no najbolje je čekati negjde do 28 dana nakon parenja. Moguće je procijeniti broj štenaca, no to može biti neprecizno ako je leglo veliko. Kuja se može pregledati bilo kada nakon 28 dana da bi se ustanovila skotnost.