Podmladak

 

homeopatija_za_pse.jpgBitne stvari su na prvom mjestu

Zdravstveno stanje štenaca može jako zavisiti od zdravstvenog stanja kuje, ne samo za vrijeme koćenja i dojenja štenaca, već i njezino (kao i zdravlje parnjaka) zdravlje u vrijeme začeća. Zdrave kuje proizvode zdrava jajašca, a zdravi parnjaci proizvode zdravu spermu. Iako ovo zvuči savršeno razumno, tome se često ne pridaje pozornost koju zaslužuje.

 
Ako ijedan od potencijalnih roditelja nije u savršenom zdravstvenom stanju za vrijeme parenja, bilo bi dobro konzultirati se s medicinski stručnjakom za biljne preparate, homeopatom ili naturopatom koji tretira životinje na način da procijeni njihovo zdravlje i poboljša ga tamo gdje je to moguće.

 
Problemi s plodnošću

Brojni su čimbenici koji mogu prouzročiti neplodnost, kao što su ciste na jajnicima, hormonalni poremećaj, infekcije, pa čak i emocionalni problemi ili problemi s ponašanjem. Kod homeopatskog pristupa, liječe se podjednako i mužjaci i ženke. Rezultati su jako dobri, a često su potpomognuti biljnim kurama. Homeopatski pripravak odabire se prema "simptomatskoj slici" koju kuja pokazuje, ili prema njezinim prijašnjim iskustvima. Iznosimo vam nekoliko primjera stanja kod kojih homeopatija može pomoći:

sepia.jpg

 

Sepia se koristi za skoro sve oblike hormonske neravnoteže, posebno kada izgleda da nema očitog razloga za postojeći problem. Može se koristiti i kod neredovitih ciklusa.

 

 

nat_mur.jpg

 

Nat mur je koristan za kuje koje se pare često bez dovoljno vremena za oporavak, te su iscrpljene i ne primaju dovoljno hranjivih tvari. Tu se često radi o kujama koje su na neki način emotivno distancirane.

 

 

platina.jpg

 

Platina se koristi za kuje zrele za parenje, no imaju teške cikluse tjeranja i čine se zbunjenima za vrijeme tjeranja.

 

staphysagria.gif

 

Staphysagria je za kuju koja je bila oplođena od nekoliko različitih mužjaka ili sparena dok je bila na lancu i sad je nasilna i agresivna prema parnjaku.

 

 

lycopodium.jpg

 

Lycopodium se često koristi za mužjaka koji je spreman na parenje, ali ne može obaviti zadatak.

 

 

vitex_agnus_castus.jpg

 

Za hormonalne probleme u kuja ponekad se mogu koristiti trave poput  vitex agnus castus.

 

 

 

Skotnost

Općenito gledajući, ako je sve napravljeno kako treba, skotnoj kuji ne trebaju lijekovi tijekom njene skotnosti.

Međutim, dobra prehrana uz obraćanje posebne pozornosti na hranjivu vrijednost njezinih sastojaka je vrlo bitna.

 
arnica.jpg Pripreme za koćenje

 

Uvijek se preporučuje nekoliko doza arnike u posljednja dva do tri dana prije koćenja. To može pripremiti kuju na lakši okot i smanjuje oštećenje mekog tkiva. Nakon okota, arniku bi trebalo davati dvaput dnevno u iduća tri dana.

 

caulophyllum.gif

 

 
Ako imate kuju koja je već imala dugotrajne ili teške okote, možete joj dati caulophyllum 2 dana prije koćenja i ako je to moguće tijekom samog okota ako vidite da se jako muči. Ovaj homeopatski pripravak može biti od velike pomoći sitnoj kuji koja očekuje krupne štence.

 

 

Koćenje

Većina kuja nema nikakvih problema kod koćenja. No ne bi štetilo da imate pri ruci par pripravaka ukoliko dođe do neočekivanih problema.

aconit.jpg

 

Akonit je dobar za uplašenu provorotkinju. Također, štenci koji imaju posljedice od teškog okota mogu se tretirati bilo akonitom, bilo arnikom.

 

sabina.jpgsecale.jpg

 

Sabina i secale su dva homeopatska pripravka koji se koriste za izbacivanje zaostale posteljice. Sabina se koristi ako kuja krvari svijetlocrveno, a secale ako postoji obilni smeđi iscjedak.