Podmladak

 

 

stenci_sisaju.jpg

Kako biste isplanirali dobar program prehrane vaše kuje, trebate biti svjesni njenih pojačanih potreba za hranom u vrijeme skotnosti i dojenja.

Dojenje predstavlja najveći test prehrambenih sposobnosti bilo kojeg plana prehrane. Kuja mora unositi velike količine hrane kako bi proizvela dovoljno mlijeka odgovarajuće kakvoće, koja će poduprijeti rast i razvoj njenih štenaca. Bit će potreban dodatni unos energije i kalcija, što obično zavisi o veličini kuje i broju štenaca u leglu.

Kuja mora dobivati dovoljno hrane da zadrži vlastitu tjelesnu težinu i unos energije, kao i da zadovolji potrebe štenaca. Bit će potrebno izlučiti oko 2, 3 l mlijeka dnevno za leglo od šest štenaca starih četiri tjedna. Stoga su njezine ukupne energetske potrebe četiri puta veće od njezinih uobičajenih potreba. Preporučuje se podijeliti ukupnu količinu hrane u nekoliko manjih obroka dnevno.

Naravno, kuja ne može proizvesti dovoljno mlijeka ako se radi o jako velikom leglu. Ukoliko ne može sama podizati svoje štence, druga kuja može poslužiti kao zamjenska majka. Međutim, male su šanse da ćete uspjeti pronaći još jednu kuju koja doji i ima dovoljno mlijeka da podiže dodatne štence. Ukoliko štenci ostanu siročići, bit će ih potrebno hraniti ručno.

Dva su ključna uvjeta kod ručno hranjenih štenaca siročića - odgovarajuće okruženje i prehrana. Idealno bi bilo temperaturu oko štenaca kontrolirati pomoću inkubatora, električnog pokrivača ili infracrvene lampe. Nakon što su štenci pojeli, važno je oponašati majčino lizanje područja njihovih genitalija i anusa, što potiče refleksno vršenje nužde. To se može postići tako da na to područje stavite komadić vate i nježno protrljate.

Negdje između 16 i 21 dana štencima više neće trebati poticanje na vršenje nužde. Od 28. dana, odnosno navršena 4 tjedna života, sposobni su u potpunosti kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu.

hranjenje_stenca_rucno.jpgZamjensko mlijeko za ručno hranjene štence: 300 ml homogeniziranog kravljeg mlijeka, žlica vrhnja, žlica glukoze, jedan žumanjak, čajna žličica kosti u prahu, 1 ml mulitivitaminske tekućine. Samo kravlje mlijeko nije dovoljno za prehranu malog šteneta, pa se vrhnje dodaje za masnoću, žumanjaka za dodatne bjelančevine, glukoza za dodatni unos energije, te koštani prah da bi se zadovoljile potrebe rastućih kostiju za kalcijem. Vitaminske kapi se dodaju kako bi štene dobilo vitamine koji nisu prisutni u kravljem mlijeku.

Stavite sve sastojke u mikser na 30 sekundi, a zatim zagrijte na tjelesnu temperaturu (38°C). Nalijte u dječju bočicu za hranjenje. Koristite dudicu za nedonoščad, budući da je mekša i lakša štencima za upotrebu. Štenci bi trebali dobiti oko 35 ml svaki svaka tri sata u prvih 10 dana, s pauzom od ponoći do 6 ujutro kako bi se odmorili. Negdje od 12 - og dana do tri tjedna života štenci će povećati unos mlijeka i treba im dozvoliti da piju koliko žele.

U ovom razdoblju možete ih ručno hraniti svaka 4 sata, s pauzom od 8 sati za noćni odmor. Nakon tri tjedna možete uvesti malu količinu polutekuće hrane, povećavajući njezinu količinu dnevno. Od tog trena nadalje, voda im uvijek treba biti na raspolaganju.

stenci_papaju.jpg

 
S četiri tjedna starosti, štenci bi trebali dobivati hranu dvaput dnevno i mlijeko dvaput dnevno. Sada ih također možete prvi put očistiti protiv glista.

S pet tjedana starosti štenci već mogu sami piti mlijeko, a broj obroka im se može povećati na tri dnevno. Sa šest tjedana štenci dobivaju četiri obroka dnevno i piju mlijeko jednom dnevno.

Štenci bi trebali ostati na četiri obroka dnevno idućih nekoliko mjeseci i dalje im nije potrebno mlijeko, već bi trebali piti samo vodu. Štenci se odbijaju od sise sa šest tjedana ukoliko su bez majke, odnosno sa sedam ako ih doji majka. U toj dobi veterinar može pregledati štence, očistiti ih od unutarnjih parazita, cijepiti ih i spriječiti najezdu buha prije nego što odu u nove domove.