Prehrana
Dakle, već u doba kad se odbija od sise, štenad valja dohranjivati. Dohrana se vrši s nekoliko obroka dnevno, što ovisi o tome doji li ih još kuja povremeno ili ne. Zacijelo, nakon mjesec dana života štenad mora dobivati punu hranu, bez obzira što još eventualno siše. Hrana koju im tada nudimo sastoji se od nekoliko mesnih i mliječnih obroka dnevno. Mesni obroci sastoje se od umjereno posoljenog i kuhanog govedskog mesa u mnogo vode kako bi se dobilo dovoljno juhe, u koju je potrebno zakuhati zobene pahuljice, rižu, tjesteninu, neko varivo poput mrkve, blitve, špinata ili slično, ili se njom prelije kruh i zatim zgnječi u kašu.

U dobro izmiješanom mesnom obroku jedna trećina je dobro usitnjeno meso, a druge dvije trećine druga navedena hrana. Potrebno je pripaziti da se svaki dan mijenja dodatak mesu.

Mliječni obrok je riža, pšenična krupica, zobene pahuljice kuhane na mlijeku uz malo šećera. Na jedan od tih obroka poželjno je svaki dan staviti jedan žumanjak. Ljusku jajeta valja očistiti od unutrašnje opne, osušiti i zdrobiti u prah. Tim prahom ćemo posuti jedan dnevni obrok. Uz navedene obroke, povremeno je potrebno davati i mali komadić usitnjene sirove teleće jetrice.
Takva se prehrana vrši u svih štenaca bez obzira na pasminsku pripadnost i brzinu rasta i razvoja. Razvoj koji se zasniva na veličini pasa unutar različitih kategorija veoma je raznolik, kako po brzini rasta, tako i po trajanju pojedinih faza razvoja. To dovodi do odredenih razlika, ne u vrsti već u količini hrane. Režim hranidbe od odbijanja od sise pa nadalje opisat ćemo po kategorijama pasa po veličini.

dohranjivanje.jpg

Veliki psi
Nakon sisanja kao isključivog načina prehrane, oko 25. dana započinje faza odbijanja od sise kad štenetu dajemo nekoliko obroka dnevno. Koliko obroka, ovisi o količini mlijeka u kuje, ali svakako treba davati bar dva mesna i jedan mliječni obrok. Dnevna količina mesa iznosi tada 10 dag. U dobi od 6 tjedana rijetko još koja kuja doji svoje mlade i prehrana štenadi posve je u rukama vlasnika. Njima je sada potrebno 6 obroka dnevno, i to tri mliječna i tri mesna. Ukupna dnevna količina mesa iznosi 15 dag. Ta se prehrana vrši sve do dobi od 2 mjeseca, kada se može izostaviti jedan obrok, ali ukupna dnevna količina hrane ostaje ista, ili se čak nešto i poveća. U dobi od 2,5 mjeseca štenad će dobivati 4 obroka dnevno, i to 3 mesna obroka s oko 20 dag mesa dnevno, i jedan mliječni obrok, ili kiselomliječni obrok sa sirovim žumanjkom svaki drugi dan. U dobi od 3 mjeseca štenetu je potrebno već 30 dag mesa dnevno. Takva prehrana traje sve do dobi od 4 mjeseca kad štene počinje izbjegavati jedan obrok. Prehrana se tada svodi na 3 obroka dnevno, jedan mliječni i dva mesna obroka. Ukupna dnevna količina mesa i dalje iznosi 30 dag, ali se povećava potreba za popunjavanjem obroka dodatnom hranom; kako je količina mesa u obroku do tog vremena iznosila jednu trećinu obroka, sada ćemo količinu dodatne hrane povećati tako da obrok sadrži jednu četvrtinu mesa. U toj razvojnoj fazi počinje i izmjena mliječnih u stalne zube, povećana je potreba za kalcijem i fosforom, pa je štenetu potrebno svaki drugi ili treći dan dati kost, veliku cjevastu kuhanu govedsku kost, koju još nejako štene neće moći drobiti već samo oglodavati.
Ovakva prehrana traje sve do dobi od 8 do 10 mjeseci kad štene, po obliku već poluodrasli pas, počinje pokatkad izbjegavati jedan obrok, i to redovito onaj mliječni. Potreba za mesom u toj je dobi najveća; pojedini psi tada traže veću količinu, čak i do pola kilograma čistog mesa dnevno. Ako su to psi koji se mnogo kreću, nećemo im to uskratiti.
U dobi od oko 20 mjeseci, kad je konačno završen razvoj većine pasmina iz skupine velikih pasa, uvodi se režim prehrane kakav dalje traje do kraja života. On se sastoji od 2 obroka dnevno - rano jutarnjeg, mliječnog, i kasno večernjeg, mesnog. Mesni obrok sadrži oko 30 dag mesa koje je sitno kosano i izmiješano s drugom hranom. Ukupna količina mesnog obroka iznosi oko 2 litre gusto kašaste hrane. Ovakva prehrana traje obično do smrti.

Srednje veliki psi
Put do zrelosti u pasa te skupine nešto je brži; štenad brže prelazi iz jedne razvojne faze u drugu. Štenad iz te skupine već u dobi od 1,5 mjeseci ne želi više od 5 obroka dnevno, dva mliječna i tri mesna s oko 10 dag mesa. Od drugog mjeseca života zadovoljavaju se s 4 dnevna obroka, dva mliječna i dva mesna, ali dnevna količina mesa se povećava na 15 do 20 dag. U dobi od četiri mjeseca mladi psi izbjegavaju jedan mliječni obrok, uzimaju, dakle, 1 mliječni i 2 mesna obroka, ali količina mesa raste na 30 dag dnevno. Takva prehrana ostaje do 8 mjeseci života kada pas dobiva 2 mesna obroka, jedan prije podne oko 10 sati i drugi navečer oko 19 sati. U tim je obrocima količina mesa ostala jednaka, ali će se mesu povećati količina dodatka. Neki psi i dalje rado uzimaju lagani i mali mliječni ili kiselomliječni obrok u ranim jutarnjim satima. U dobi od oko 18 do 20 mjeseci prelaze na režim koji traje do kraja života, a sastoji se od laganog jutarnjeg mliječnog obroka i obilnog gusto kašastog mesnog obroka u količini od oko 1,5 litre s oko 20 do 25 dag sitno kosanog kuhanog mesa.

Mali psi
Do dobi od 2 mjeseca i mali psi jedu iste količine hrane kao i skupina srednje velikih pasa. No tada mali psi prelaze na 4 obroka dnevno s 15 do 20 dag mesa. U dobi od 3 mjeseca jedu svega 3 obroka, jedan mliječni i dva mesna s oko 20 dag mesa dnevno. U dobi od 6 mjeseci prelaze na 2 mesna obroka s istom količinom mesa, ali povećanom količinom priloga. Pojedini psi izbjegavaju mliječni obrok, dok ga neki i dalje traže. U dobi od oko 8 ili 9 mjeseci potrebno im je 15 do 20 dag mesa dnevno u 2 obroka, što s dodatnom hranom čini količinu hrane od oko 1 litre. Takva prehrana traje obično do svršetka života.
Potrebno je ipak spomenuti da u ovoj skupini postoji veći postotak pasa proždrljivaca koji cijeli život žele samo jesti i nikad im nije dosta. Navedene količine hrane potrebne su za redovito održavanje i napredovanje pasa uravnoteženog metabolizma.

Patuljasti psi
U ovu skupinu ubrajamo pse malene rastom, al' goleme srcem. Vrlo su temperamentni, u stalnom su pokretu. To je i razlog što dnevna potreba za hranom nije i proporcionalno manja u odnosu na pse iz prethodne skupine. Apetiti su im individualni, pa je dobro pridržavati se redoslijeda prehrane iz skupine malih pasa, a naš će nam pas sam pokazati je li mu ta količina hrane dovoljna ili, možda, preobilna. Odbija li redovito neki obrok, ili mu redovito u posudici ostaje hrane, manje ćemo mu davati. To, uostalom, vrijedi i za pse svih drugih skupina.