Prehrana

 

upomoc.jpgNažalost, brojne su stvari koje svakodnevno upotrebljavamo u kući i uzimamo ih zdravo za gotovo, a potencijalno mogu biti vrlo opasne za zdravlje vašeg psa. Bitno je da toga postanete svjesni, jer kao što znate, psi su po prirodi "čistači" i često će pojesti bilo što, što im dopadne šapa. Poneki psi nalikuju na pokretne kante za smeće. Također je važno biti svjestan opasnosti koje vrebaju u kući, jer je njihov osjet njuha toliko dobro razvijen, da će lako nanjušiti i ono za što mislimo da je jako dobro skriveno.

Jedna od ovih naizgled bezazlenih tvari je obična čokolada. Nedavno je objavljeno kako je čokolada bogata antioksidansima korisnima ljudima, no potencijalno je smrtonosna za ljubimce, a posebno za pse. Uglavnom ne utječe na mačke budući da one ne mare za okus čokolade, no psi je obično obožavaju. Različite pasmine pasa različito reagiraju na nju. Srž problema je u tome što čokolada sadrži različite kemijske spojeve poznate pod nazivom metilksantinski alkaloidi (neke vrste sadrže više ovih spojeva od drugih).

Nažalost, relativno mala količina ovih kemikalija može prouzročiti ozbiljne probleme poput suženja arterija i povećanje broja otkucaja krvi. Veća količina može prouzročiti i teže simptome, a 500g mliječne čokolade može čak i ubiti psa od 8 - 9 kg težine.

Ako otkrijete da je vaš pas pojeo čokoladu, svakako zabilježite koje je vrste bila i pokušajte procijeniti pojedenu količinu. Zatim odmah nazovite veterinara za hitnu pomoć. Pobrinite se za to da objasnite i svojoj djeci koliko je bitno da drže čokoladu van dosega psa.

Ako pas pojede čokoladu bez vašeg znanja, posljedice bi mogle biti ozbiljne. Ukoliko se konzumacija ne uoči unutar 4 do 6 sati i ne liječi na primjeren način, može doći do zatajenja srca, napadaja, kome pa i smrti, kaže veterinarka dr. Jane Bicks.

Uz naizgled bezopasnu čokoladu, postoje i drugi artikli u svakodnevnoj upotrebi koji se mogu činiti bezopasnima, no zapravo mogu biti zaista opasni.

gljive.jpgNa primjer, neke gljive mogu prouzročiti želučane tegobe, bubrežna i jetrena oštećenja i anemiju. Stoga pripazite na samonikle gljive dok šećete sa svojim psom u šumovitom području.

Češnjak se ne čini opasan, no može prouzročiti povraćanje, oštećenje jetre, anemiju i proljev, stoga ne dajite svom ljubimcu dječju hranu, jer može sadržavati češnjak.

antifriz.jpgAntifriz može prouzročiti zatajenje bubrega vašeg psa, a izgleda da im se njegov okus jako sviđa.

Imela može prouzročiti povraćanje, bolove u trbuhu i depresiju.

Luk može uzrokovati oštečenje jetre, anemiju i proljev. Njega također ponekad možemo naći u dječjoj hrani. Njegov okus se izgleda ipak malo više sviđa mačkama, pa ga držite van dosega i jednih i drugih.

Kava, kao i kakao, je posebno opasna i može prouzročiti povećanje broja otkucaja srca, proljev, napadaje, komu i smrt. Kofein jednostavno ne djeluje jednako na pse kao na nas.

U šetnji pripazite na stabla jabuka i trešanja. Iako su plodovi bezopasni, lišće i korijenje nije.

Budite jako oprezni s lopticama protiv moljaca. Njihov glavni sastojak, naftalin, iznimno je opasan za pse i uzrokuje drhtanje i napadaje.

pseca_hrana.jpgŠto se tiče pseće hrane, prema dr. Jane, trebali biste pripaziti na bojila i druge kemikalije. Na primjer, BHA je jedan od glavnih sintetičkih antioksidanskih konzervansa i koristi se za sprečavanje gubitka boje, no otkriveno je da u određenim dozama uzrokuje rak kod laboratorijskih štakora. Za male doze još ništa nije dokazano, no budući da se pseća hrana jede svakodnevno, savjetuje se oprez.

Brojne vrste pseće hrane u širokoj upotrebi sadrže veliku količinu natrija kako bi bile ukusnije, a to također može biti prilično štetno za vašeg psa.