Prehrana
Već od malih nogu psa ćemo odgajati tako da pojede cijeli obrok. To je vrlo važno, jer ćemo poslije tek tako moći znati odbija li naš pas hranu zbog bolesti, ili mu se trenutno ne jede a zna da neće ostati gladan. Psi nenavikli da odmah pojedu svoj obrok zaostajat će u razvoju, jednako kao i razmažena djeca.

hranidbene-navike.jpg

Ako štene odmah ne počne jesti ponuđenu hranu, ili ostavi pola obroka i ode se igrati, valja mu oduzeti posudu s hranom tako da gladuje do slijedećeg obroka. Ako je potrebno, na taj ćemo način i nekoliko puta za redom oduzeti psu hranu, čak i kroz dva do tri dana. U tom će periodu, možda, malo smršaviti, ali mu se ništa bitno neće dogoditi. Za taj odgojni postupak vlasnik mora biti tvrda srca. Ako psu popustimo u tom odgojnom postupku, možemo biti sigurni da će on uskoro gospodariti nama, a ne mi njime. Isto se to odnosi na slasne zalogaje ispod stola za vrijeme dok mi jedemo. Pas mora imati prehrambene navike. To je uvjet za normalan razvoj i za očuvanje zdravlja.

Prehrambene navike razvijaju se i davanjem hrane uvijek u isto vrijeme, u istoj posudici i na istom mjestu. Vrlo je važno da na određenom mjestu u kući stalno stoji njegova posuda sa svježom, ali ne i hladnom vodom, a pokraj nje se u vrijeme objeda stavlja posuda s hranom. Nakon jela posudu ćemo ukloniti da se na ostacima hrane ne skupljaju muhe i druga gamad.