Blagdani su i vjerujemo da niste, kao uostalom ni mi, odoljeli svim onim delicijama koje su se našle pred vama na stolu. No isto tako, nadamo se da ste prikladnim slasticama, raznoraznim keksićima i čokoladicama, naravno psećima, obradovali i vašeg ljubimca.

Ako imate psa koji poput našeg nije pretjerani ljubitelj kupovne hrane, bilo suhe, bilo konzervirane, možda ga, ako inače ne stižete, barem sada za blagdane možete obradovati skuhanim ručkom.

Meso-s-povrcem.jpg

Komad kuhanog mesa bez začina, nešto kuhanog povrća s malo tijesta ili riže s jogurtom ili pak svježim sirom obrok je koji mu možete priuštiti i češće. No sada kada imate više vremena nego inače napravite mu kompletan obrok na kojem će vam, sigurni smo, biti zahvalan.

Da se ne biste mučili pitanjem što iskombinirati, evo nekoliko ideja. Ovisno o veličini vašeg psa varirat će potrebna količina namirnica, no, u svakom slučaju, potrebna je jedna trećina riže, trećina mesa i trećina raznoraznog povrća.

Rižu dobro skuhajte, a meso je dovoljno kratko prokuhati, tek toliko da ne bude sirovo. Povrće u kojem svakako mora biti mrkve, malo peršina, repice ili krumpira nemojte prekuhati.

Kad se sve namirnice skuhaju, usitnite ih i dobro pomiješajte. Ako je vaš pas izbirljivac, može se dogoditi da od svega izabere samo meso.

No vi ste sigurno lukaviji od njega pa mu doskočite. Najjednostavnije je da sve zajedno izmiksate!

Meso-s-povrcem2.jpg

Pas će tako u zdjelicu dobiti ukusnu kašu koju će rado pojesti, a pritom će dobiti sve potrebne vitamine, minerale i bjelančevine. Rižu možete zamijeniti tjesteninom ili kruhom, a sličan kuhani obrok svom ljubimcu možete napraviti i s ribom.

Odličan izbor bit će tuna, oslić, komad grdobine, lososa ili bilo koje druge vrste koju uspijete nabaviti. Možete koristiti i smrznutu ribu, iako ima pasa koji će pojesti svježu, a smrznutu, kako se to obično kaže, neće ni pomirisati.

Ribu skuhajte tako da možete odvojiti meso od kosti. Dobro je očistite, dodajte malo tjestenine ili riže, zalijte je jogurtom - i prava poslastica je tu. Umjesto jogurta možete primiješati i malo svježeg nemasnog sira.

Psu isto tako možete dati i samu kuhanu ribu, a da mu bude ukusnija, dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja, što mu neće naštetiti ako ne pretjerate. Što se tiče mesa, psa možete hraniti svim vrstama mesa, naravno skuhanog, osim svinjetine, a najbolja su pileća ili pureća prsa.

No kako psi nisu isključivo mesojedi, uvijek im uz meso morate pripremiti i nekakav 'prilog'. Predlažemo vam onaj od integralne riže, mrkve, peršina, graška i slatkog krumpira koji može zamijeniti i običan krumpir. Sve to se dobro skuha i izmiksa da se dobije jednolična kaša kojom se može preliti meso.

Svom najboljem prijatelju možete pripremiti i ukusan doručak. Potrebno je samo izmiješati jedan žumanjak s dvije-tri žlice sira, pola žličice meda i dvije jabuke.

Meso-s-povrcem3.jpg

Količinu namirnica možete povećavati prema potrebi, no s medom nemojte pretjerivati. Ako ste kojim slučajem vegetarijanac ili makrobiotičar, svoje namirnice možete povremeno podijeliti s psom.

Od šalice zobenih pahuljica, nastrugane mrkve, žličice pivskog kvasca, žličice praha morskih algi (može se naći i u pet shopovima), žličice meda i maslinovog ulja, jednog jaja i šalice nemasnog jogurta možete mu pripremiti pravu deliciju.

Potrebno je skuhati zobene pahuljice i u njih dodati sve ostale sastojke te dobro izmiješati i vaš će pas doručkovati s velikim zadovoljstvom. Osim ovih osnovnih obroka možete pripremiti i puding od kruha, kolačiće od pileće jetrice, sira ili pitu od riže i jaja.