Razno

pas_cuva_bebu.jpgKada su pas i novorođenče predstavljeni jedno drugome na ispravan način, njihovo upoznavanje može biti ugodno iskustvo kako za njih oboje, tako i za sve ostale članove obitelji. Ne vole svi psi djecu, isto kao što ih ne vole niti svi ljudi. To međutim ne znači da ne mogu živjeti u skladu jedno s drugim.

Prije rođenja djeteta, preporučljivo je psa upoznavati sa stvarima i mirisma vezanim uz dijete, recimo tako da dozvolite psu da bude dijelom priprema za dolazak. Pustite psa da onjuši sve u dječjoj sobi - posteljinu, odjeću, kolica, higijenske preparate, igračke itd. Na taj način omogućit ćete psu da prihvati činjenicu kako je ta soba zauzeta i da usvoji mirise koji se u njoj nalaze.

Psi mogu postati uznemireni ili frustrirani kada dođe do promjena u kućanstvu, recimo do promjene u količini pažnje koju su navikli dobivati od vlasnika, ili promjene rutine. Ove promjene mogu prouzročiti određeni stupanj pritiska na psa, te on mijenja ponašanje ako mu je preteško nositi se s njima. Često grdimo psa zbog skakanja ili reagiranja na promjene na drugačiji način, umjesto da mu damo ispravnu pažnju koja mu je potrebna. Čak i ako ste inače najmirnija i najopuštenija osoba sa svojim psom, bit će i trenutaka napetosti. Budite strpljivi jer pas pokušava napraviti veliku prilagodbu, jednako kao i njegovi ukućani.

Probajte napraviti rutinu kakva će biti kad dođe dijete. Možete pritom koristiti lutku i nositi je sa sobom. Posjednite lutku u sjedalicu za hranjenje s vremena na vrijeme, legnite je u kolica i vozite ih po kući. Sjednite sa svojim psom držeći lutku u jednoj ruci, dok drugom nježno mazite ili češkate psa i obraćate mu se ugodnim tonom.

Možda ćete se osjećati pomalo blesavo noseći lutku uokolo, no što više puta to budete ponavljali i postavili se prema lutki kao da je živo dijete, vašem će psu to biti lakše prihvatiti i lakše će naučiti kako reagirati na stvarno dijete kad stigne. Sjetite se pohvaliti psa za svako dobro ponašanje prema lutki.

S vremena na vrijeme uključite dječje uspavanke i igračke da se pas navikne na takve zvukove. U prodaji postoje i CD -i sa zvukom dječjeg plača. Možete ih puštati par puta dnevno sa smanjenom glasnoćom u trajanju oko 2 minute, tako da se pas navikne na dječji glas. Obično s takvim CD -ima dolaze i upute kako ih koristiti.

Kupite psu nove igračke neposredno prije dolaska djeteta i pobrinite se da ima na raspolaganju mjesto poput kreveta, otvorene košare ili ležaja gdje se može povući ukoliko to poželi. Na taj način pas dobiva svoj privatni proctor, vlastite igračke i mjesto na koje može pobjeći od stresa, pokažu li se svi ti novi zvukovi i aktivnosti malo previše za njega.

baby-and-puppy_kiss.jpgKada beba dođe kući, dozvolite psu da pod nadzorom onjuši dijete (ne i lice) ako to želi (dok god ga možete nadzirati) dok dijete leži zaštićeno u vašim rukama. Pas će biti znatiželjan i htjet će vidjeti i onjušiti dijete. Nekim psima će  se to svidjeti, dok će ga drugi samo onjušiti i okrenuti mu leđa kao da kažu: "Hvala, ali ne hvala, nije to za mene".

Takva je reakcija u redu i predstavlja osobni izbor psa hoće li mu se dijete svidjeti ili ne, kao što ga imaju i ljudi. Ne možete ga natjerati da mu se dijete svidi ako on to ne želi. To ne bi trebao biti problem i ne znači da će zbog toga pas biti agresivan ili da će nauditi djetetu na bilo koji način. Na nama je da poštujemo njegov izbor i izađemo na kraj sa situacijom, na način da pomognemo psu i damo mu dovoljno prostora kad je dijete u blizini.

Pobrinite se da je pseći ležaj, posebno noću, smješten što je moguće dalje od dječje sobe, tako da vaš pas ima što manje smetnji i uznemiravanja ako se dijete budi noću.

Dok hranite bebu tijekom dana, pobrinite se da i pas ima nešto svoje što može žvakati. Možda mu možete dati obrok u isto vrijeme kad hranite i dijete, ili mu dajte kakvu poslasticu koju voli žvakati, tako da može osjetiti pripadnost i da se ne osjeća izostavljenim kad se vi bavite djetetom.

Ako pas zaista voli dijete i neprekidno ulazi u dječju sobu da ga probudi. Postavite zaštitnu pregradu na vrata bebine sobe kako biste ga spriječili da u nju ulazi. Nikad ne ostavljajte svog psa samoga s bebom ili malim djetetom bez nadzora.

Nikad ne vičite na psa, ne udarajte ga ili mu naređujte NE, ili radite bilo što, što bi ga moglo ozlijediti ili prepasti pred djetetom. Pas uči povezivanjem i ako gleda u vaše dijete u trenutku kad osjeti bol, ili neko negativno iskustvo, može ga povezati s djetetom i početi se bojati djece, što može dovesti do problema u ponašanju s bebama i malom djecom. Potrudite se da svako iskustvo koje vašpas doživi u prisutnosti djeteta bude ugodno, pa će pas, dijete i ostatak obitelji živjeti zajedno u savršenom skladu.