Razno

sredstva_za_ciscenje_2.jpgKućanski proizvodi

Kategorija "kućanskih proizvoda" vjerojatno sadrži najviše neljekovitih preparata kojima se svake godine otruju ljubimci diljem zemlje. Tu spadaju insekticidi napravljeni za ubijanje mrava, termita, osa i slično; zatim pesticidi protiv štakora, miševa i drugih neželjenih kućnih životinja; herbicidi za ubijanje korova u našim vrtovima i dvorištima; sredstva za čišćenje za naše domove i urede; te gorivo i benzinski proizvodi koji se koriste u autima, grijalicama i upaljačima.

Ovo su proizvodi koji su u širokoj upotrebi, ali su isto tako često visokotoksični. Kombinacija uobičajenog i smrtonostnog često rezultira vrlo opasnim situacijama za ljubimce s kojima dijelimo domove, kuće, dvorišta i automobile.

Aktivni otrovni sastojak kojem je ljubimac izložen u bilo kojoj tvari određuje koliko je opasnosti prisutno. Stoga je nužno u bilo kojem slučaju potencijalnog trovanja naći posudu u kojoj se otrovni sastojak nalazio i saznati o kojim se satojcima radi prilikom traženja savjeta ili usluge veterinara. Nisu svi otrovi za štakore nalik jedan drugom, a to vrijedi i za otrov za mrave, herbicide, proizvode protiv buha itd.

Različiti otrovi mogu zahtijevati vrlo različito liječenje, pa je nužno znati aktivni sastojak u potencijalnom otrovu, kako bi se znalo kako liječiti životinju koja mu je bila izložena i da bi se moglo dati dovoljno točno predviđanje. U najboljem slučaju, veterinar bi trebao imati netaknuti spremnik s etiketom dok procjenjuje otrovni potencijal proizvoda.


insecticide.jpgOtrovi protiv mrava, insekticidi

Postoje deseci insekticida dostupnih u poljoapotekama, dizajniranih za ubijanje mrava, termita, osa, vrtnih štetočina i mnogih drugih napasnih insekata. Nažalost, ovi proizvodi predstavljaju rizik našim kućnim ljubimcima, u slučaju kad je recimo pas nenamjerno izložen otrovu, najčešće tako da ga pojede. Iako postoji mnoštvo različitih aktivnih sastojaka koje možemo pronaći u ovim pripravcima, mnogi od njih mogu se svrstati u dvije kategorije: organofosfati i karbamati. I organofosfati (skraćeno OF) i karbamati imaju slične otrovne učinke, koji uključuju poremećaj u normalnom funkcioniranju živčanog sustava, uzrokujući pretjerano gomilanje neurotrasmitera acetilkolina u tijelu.

Iako je acetilkolin nužna tjelesna kemikalija za normalno funkciju živaca i mišića, ove pretjerane količine uzrokuju ozbiljne kliničke znakove, koji mogu rezultirati smrću životinje. Ukoliko je životinja pojela otrov i tako bila izložena OF - ima ili karbamatima (ili, u rjeđim slučajevima, upila supstancu kroz kožu), može iskusiti niz kliničkih znakova trovanja. Tu spadaju pretjerano lučenje sline, lakrimacija ili suzenje očiju, pretjerano mokrenje, proljev, mišićni tikovi, slabost, teško disanje i kolaps.

Od ključne je važnosti da životinju za koju se smatra da je bila izložena ovim insekticidima pregleda stručno osoblje čim je prije moguće, kako bi odredili liječenje, ukoliko je ono potrebno, prije nego znakovi postanu ozbiljni, budući da tada liječenje obično postaje neučinkovito.

Postoji puno drugih vrsta insekticida uz OF -e i karbamate, uključujući sastojke kloridovog hidrokarbonata, piretrum, arsenike i ostale, koji imaju drugačije karakteristike otrovnosti, te mogu iziskivati drugačije liječenje kod slučajnog izlaganja. Kao što smo već ranije spomenuli, u slučaju nezgode je važno imati spremnik s etiketom na kojoj su navedeni aktivni sastojci insekticida, te ga predati stručnom osoblju. Oni tada mogu brzo djelovati kako bi neutralizirali otrov i omogućili životinji najbolje šanse za oporavak.

 

Proizvodi za čišćenje

Postoje deseci proizvoda koje koristimo u kući, a opasni su za životinje, uključujući sredstva za čišćenje wc školjke, izbjeljivače, deterdžente, sodu (Ajax), borova ulja i drugo. Iako su proizvedeni kako bi održali naš okoliš čistim, često su jako opasni za živo tkivo. Još jednom ponavljamo kako je najbolji lijek prevencija. Držite sva sredstva za čišćenje čvrsto zatvorenima kada ih ne koristite, kako biste spriječili slučajno prolijevanje i unošenje u tijelo.

Također, udaljite ljubimce sa svježe očišćenih površina, kako biste izbjegli ozljede šapa od hodanja po novom sredstvu za čišćenje, ili opekline usta do kojih može doći kada  se životinja čisti šapama na kojima se nalazi sredstvo za čišćenje. Također, ne zaboravite na potencijalno opasnu tekućinu za čišćenje wc školjke, koju psi smatraju samo velikom zdjelom za vodu! U slučaju nenamjernog izlaganja sredstvima za čišćenje, općenito se preporuča isprati kožu (ili usta) običnom vodom kako bi se odstranili ostaci kemikalija, a zatim nazvati veterinara za daljnje upute.


flea-shampoo_3.jpgProizvodi protiv buha

Svake godine se troše milijuni na proizvode kojima svoje životinjske prijatelje (i naš dom) rješavamo ovih neželjenih napasti. Buhe su jako iritabilne za pse i mačke i nekad mogu prouzročiti ozbiljne alergije na ugrize kod onih životinja koje razviju osjetljivost na bjelančevine iz sline buhe. Većina proizvoda na tržištu namijenjena borbi protiv ovih kukaca ne stvara posebne probleme kada se koristi prema uputama. Nažalost, neki pseći preparati protiv buha mogu biti otrovni za mačke, a gotovo sve solucije protiv buha (otopine, sprejevi itd.) mogu biti otrovne, ukoliko se ne koriste u skladu s uputama na naljepnici.

Ako je na naljepnici naznačeno kako je proizvod namijenjen tjednoj upotrebi, a koristi se svaki dan i češće, može doći do trovanja. Ako se sprejevi, na kojima je naznačeno kako nisu za direktnu upotrebu na samim ljubimcima, koriste na njima ili u njihovoj blizini, može doći do trovanja. Poruka je jasna - koristite samo one marke koje su vam poznate (pitajte svog veterinara za preporuku ako niste upoznati s niti jednim proizvodom) i upotrebljavajte ih prema naznačenim uputama. PRESTANITE s korištenjem ako vaš ljubimac pokazuje bilo kakve neobične znakove (moguće je slabljenje apetita, depresivnost, povraćanje, proljev, pretjerano slinjenje). Pretjerano slinjenje može biti prouzročeno već i okusom proizvoda, ili može biti razlog za pravu brigu. Kontaktirajte svog veterinara. Probjate okupati svog ljubimca u toploj vodi s razblaženim tekućim deterdžentom za suđe, kako biste otklonili ostatke sredstva protiv buha s kože i dlake, te na taj način ograničili izlaganje svog ljubimca štetnoj tvari.

Svake je godine na stotine životinja otrovano ovim proizvodima, neke smrtonosno, slučajnom krivom upotrebom nastalom kao rezultat krivo pročitanih, ili uopće ne pročitanih, uputa na naljepnici. Ne koristite proizvode namijenjene psima na mačkama, budući da oni mogu sadržavati sastojke koji su prikladni za pse, ali otrovni za mačke. Ne koristite sprejeve namijenjene za kuću i/ili dvorište na ljubimcima ili blizu njih i uvijek pažljivo pročitajte upute prije upotrebe. Zovite svog veterinara ako imate bilo kakva pitanja, ili ako vaš ljubimac pokazuje bilo koji od kliničkih znakova za vrijeme ili nakon tretmana protiv buha.