Razno
Lijepo vrijeme koje nam je podario listopad, mnogi vlasnici pasa koristili su za dugačke šetnje sa svojim ljubimcima i izlete u prirodu. No topli dani nisu pogodovali samo nama i našim ljubimcima, nego i mnogim nametnicima koji se znaju ugnijezditi u dlaku i kožu pasa.

Zato, kad vam se mačka vrati iz vrta ili "skitnje" susjedstvom ako joj to dopuštate i kad dođete sa psom iz šetnje, dobro ih pregledajte. Provjerite najprije njuškicu i područje vrata, ali svakako i šapice jer tamo osim krpelja, buha i sličnih nezvanih gostiju, možete pronaći i štošta drugo.

buhe-i-krpelji.jpg

Kad sam jedno jutro nakon šetnje krenula prati šapice svog psa, u dlaci na stražnjoj nozi pronašla sam - vjerovali ili ne - puža golaća ili, kako ga neki zovu, puža balavca. Umotao se u dlaku, tako da sam u prvom trenutku pomislila da je riječ o čičku ili nekoj drugoj sličnoj travi.

No kad sam dlaku razmrsila, ustanovila sam da se u nju, umjesto trave, ugnijezdio slinavac. Ako vam se dogodi slična stvar, puža odstranite, a to mjesto dobro operite s malo psećeg šampona i isperite čistom vodom.

S krpeljima ili buhama stanje je daleko kompliciranije, posebno ako na vrijeme ne uočite da su se nastanili na vašem ljubimcu. Ako se pas ili mačka stalno češkaju, to vam je siguran znak da imaju podstanare - dosadne i neželjene buhe.

No, kako kaže i narodna poslovica, bolje je spriječiti nego liječiti. Zato, da biste spriječili invaziju buha na vašeg ljubimca a time i u vaš dom, najbolje je da koristite neko od učinkovitih sredstava protiv tih nametnika. Kao prva pomoć dosad su funkcionirale različite ogrlice.

Međutim, mnogi vlasnici su ove godine primijetili da one ne pomažu i da se unatoč takvoj zaštiti, ljubimci nisu obranili od nametnika. Stručnjaci to objašnjavaju mutacijom buha u otporniji tip, no usprkos pojačanoj otpornosti, one se neće moći oduprijeti Frontlineu ili Fipronilu.

Pas ili mačka se tim sredstvima mogu poprskati, ali mnogi iskusni vlasnici više od spreja vole ampulice, čija je primjena vrlo jednostavna. Sadržaj ampule se izlije na kožu iza vrata ili na sredini leđa, odakle se tekućina raširi po cijeloj površini kože vašeg ljubimca.

buhe-i-krpelji2.jpg

Jednom kada se "smjeste", teško ih se riješiti

Krpelj ili buha koji ga nakon toga ubodu sigurno će uginuti, stoga je Frontline jako popularan zbog svoje učinkovitosti. No važno je znati, da se pas dva dana prije i dva dana nakon primjene tog preparata ne smije kupati.

Frontline treba koristiti prilikom svakog zatopljenja i prije odlaska u šumovita i močvarna područja. Djelovanje mu traje otprilike dva-tri mjeseca, a s obzirom na toplo vrijeme za ovo doba godine, neće biti naodmet ako ga svom psu ili mački stavite i sada.

Jer, kao što smo već rekli - lakše je spriječiti nego liječiti. Naime, jedna buha izlegne četrdesetak jajašaca, i to ne na životinji nego na tepihu, parketu, namještaju... Zbog toga ih se, kad se jednom usele, vrlo teško riješiti.

Ljubimca tada treba tretirati preparatima nekada čak i dva mjeseca, a osim toga, temeljito treba obaviti dezinsekciju prostora u kojem boravi. S obzirom na čitavu tu kompliciranu proceduru, jednostavnije je pobrinuti se i na vrijeme zaštititi ljubimca i sebe.

Krpelji se ne množe takvom brzinom i lakše ih je iskorijeniti, no za razliku od buha, kod životinja mogu uzrokovati piroplazmozu, tešku bolest koja razara eritrocite naših ljubimaca.

Kad se krpelj uoči potrebno ga je skinuti, a to ćete najjednostavnije učiniti ako ga zakapate uljem te nakon nekoliko trenutaka, u kojima bi se on morao opustiti, iščupate pincetom. Prilikom vađenja treba voditi računa da ga se odstrani u cijelosti.

Dakle, bez obzira na to što je konačno malo zahladilo, dobro pregledajte svog ljubimca kad se s njim vratite iz šetnje. S tim možete prestati tek kad se temperatura spusti oko nule. No tada će nastupiti druge brige i obaveze, ali o tom potom.