Početak godine vrijeme je u kojem se psi moraju cijepiti protiv bjesnoće. Odgovorni vlasnici kućnih ljubimaca to će učiniti i bez veterinarova podsjećanja, a onima drugima, ako to ne učine, slijedi kazna.

Kao što je poznato, bjesnoća je bolest koja se sa životinje na životinju, ali i sa životinje na čovjeka prenosi ugrizom i slinom. Opasnosti su posebno izloženi psi koji slobodno šeću, odnosno kojima vlasnici omogućavaju povremena lutanja.

cjepljenje.jpg

Od trenutka nastupanja simptoma bolesti zaražena životinja ugiba za otprilike desetak dana

Veliku opasnost za njih, posebno na seoskim područjima ali i u gradovima, predstavljaju lisice, koje bolesne gube osjećaj straha i približavaju se naseljenim područjima i kućama te ulaze u dvorišta. Zbog toga nisu ugrožena samo rubna područja uz šumu, već ponekad i sama središta naselja.

Cijena cjepiva protiv bjesnoće nije ujednačena, ali kod većine veterinara kreće se oko 120 kuna. Iako znamo da mnogim domaćinstvima to predstavlja značajan iznos ipak ga treba izdvojiti, jer jamči zaštitu od bjesnoće za naše ljubimce i nas same.

Mnogi neodgovorni vlasnici u ovo vrijeme znaju napustiti, odnosno na ulicu izbaciti svoje pse jer ne žele platiti cijepljenje. Nadamo se da među takvima, koji su za svaku osudu, nećete biti i vi.

cjepljenje2.jpg

Simptomi bolesti mogu se razvijati u dva oblika: razdražljivom, koji životinju čini agresivnom i tzv. tihom, koji je paralizira.
 
Razdoblje inkubacije je različito, a od trenutka nastupanja simptoma bolesti zaražena životinja ugiba za otprilike desetak dana.

Simptomi bolesti mogu se razvijati u dva oblika: razdražljivom, koji životinju čini agresivnom i tzv. tihom, koji je paralizira. U razdražljivom obliku životinja će postati agresivna, uznemirena, odbijat će hranu i imati teškoće pri gutanju.

Tzv. tihi oblik izaziva utučenost, drhtavicu, probavne smetnje i oduzetost koja počinje od stražnjih nogu, a postupno se širi i na cijelo tijelo. Osim životinja mesoždera, među koje spadaju mačke i psi, bjesnoćom se mogu zaraziti i biljojedi.

Iako je cjepivo protiv bjesnoće daleke 1886. godine izradio Pasteur, ona ipak još nije iskorijenjena. Ima je gotovo u svim europskim zemljama, a one rijetke koje je nemaju, primjerice Britanija, životinje u zemlju puštaju nakon višemjesečne karantene.

Dakle, dragi vlasnici pasa, svoje ljubimce protiv bjesnoće obvezno cijepite do 1. ožujka ove godine. Ostala potrebna cijepljenja, koja se u pravilu obavljaju također jednom godišnje, možete učiniti nešto kasnije. No, svakako ni na njih nemojte zaboraviti.