Još jednom vratimo se trenutku preuzimanja psa. Radoznalac je već sve temeljito pronjušio, dobio je prostor za počinak, a na kraju ćete mu pokazati gdje su njegove posude za hranu i vodu. Vrlo vjerojatno da je nakon svog tog uz­buđenja postao gladan. Prvi obrok, koji ćete dati psu u novom domu, trebali biste dobiti od uzgajivača. Dajete mu ga, po mogućnosti, u isto vrijeme kao što je bio naučen i u prijašnjem prebivalištu, jer pas ima razvijen osjećaj za vrijeme. Najbolje će biti ako mu posudu s hranom smjestite u kuhinji i samo ga tamo hranite. Samo se po se­bi razumije da vašeg ljubimca ne treba hraniti jelima s vašeg stola. Ukoliko budete pri tome dosljedni uštedjet ćete si kasniji "užitak" da vas za vrijeme vašeg objeda molećivo gleda i slini. Nahranite li psa samo jednom na taj način, on će uvijek prosjačiti mrvice, a kad odraste uzet će ih sam. Ta navika je vrlo neprijatna, pogoto­vo prilikom posjeta finijih gostiju.

prvi-obrok.jpg

Pas mora dobiti svoj obrok uvijek na istom mjestu i u isto vrijeme. Kut u kojem jede neka bude na mjestu gdje će na miru moći po­jesti svoje jelo. Najbolje je da bu­de sam, jer bi inače mogao po­četi prenašati posudu u potrazi za nekim drugim mirnim kutom. Ni vukovi ne podnose da ih netko gleda dok jedu.

Posuda postavljena na pogrešno mjesto može kod psa izazvati ne­ke neuroze:
-   pas ljutilo reži za vrijeme jela
-   pokazuje zube prema svakome tko mu se približava
-   ne pušta nikoga u kuhinju dok jede

Zapamtite da pas ima pravo na mir dok jede isto kao i vi. Posude za hranu i vodu neka budu na takvom podu koji se lako čisti, jer će i okolina prostora za hranjenje sigurno biti onečišćena. Nešto hrane padne na tlo, a nešto zbog otresanja zaprlja i zidove. Posu­da s vodom neka bude uvijek puna.

Približno četiri sata prije spavanja dajete psu zadnji obrok hrane. Tako će do noći temeljito ispra­zniti crijeva i mjehur - naravno, u vrijeme šetnje. Na taj način će u normalnim okolnostima lako izdr­žati osam noćnih sati.