Štene

Većinu prljavih poslova poput šetnje psa, čišćenja mačjeg wc-a, krletke za ptice, kaveza za glodavce ili akvarija za ribice obavljati će roditelji

psi-za-djecu-veselje

Pas,maca ili barem zlatna ribica! Imati kućnog ljubimca želja je većine djece, a koliko god to djecu veselilo roditelji se uvijek suočavaju s istom dvojbom: Dozvoliti djetetu držanje životinje ili ne? Jednostavnog odgovora nema. Zašto? Životinje pozitivno utječu na razvoj djeteta i djeca im se vesele. Dokazano je da su djeca koja odrastaju uz životinje otvorenija, odgovornija i općenito zdravija. Te argumente 'za kućnog ljubimca' nitko ne može pobiti.

Prljavi poslovi rezervirani za roditelje
S druge pak strane, dokazano je i da će većinu prljavih poslova poput šetnje psa, čišćenja mačjeg wc-a, krletke za ptice, kaveza za glodavce ili akvarija za ribice obavljati roditelji, ma što im djeca prilikom žicanja kućnog ljubimca obećala. Upravo iz tog razloga većina stručnjaka neodlučnim roditeljima savjetuje da djeci kućnog ljubimca ne nabavljaju prije šeste godine života.

Tek tada, a neka djeca i kasnije (tijekom prvog razreda osnovne škole) shvaćaju da kućni ljubimac nije živa igračka, već živo biće koje ima misli i osjećaje i pripada određenoj životinjskoj vrsti. U praksi to znači da dijete mlađe od šest godina neće razumjeti zašto pas na njih reži, laje,a najčešće zašto izbjegava 'igru' poput natezanja za uši, rep, krzno i slično. U većini slučajeva dijete to neće raditi, ali ne zato što razumije životinju, već zato jer su mama i tata to zabranili.

Što možete očekivati od djeteta?
Kućnog ljubimca za djecu nikada ne birajte prema vrsti životinje, već prema djetetu. Procijenite što možete očekivati od djeteta kada su životinje u pitanju. Aspca.org, organizacija za zaštitu životinja savjetuje:
Dojenčad i djeca do prve godine života vole se igrati s životinjama, žele komunicirati s njima, ali ne razlikuju žive i nežive objekte. Njima je životinja isto što i plišani medo. Oni ne mogu shvatiti da životinju boli ako ju se povlači za rep i uši. Savjetuje se zato da malu djecu nikada ne ostavljate samu sa životinjom. Ako već imate ljubimca, a u obitelj dolazi životinja upoznajte ih postupno, a nikada djecu ako su zločesta ne plašite životinjama.

Dijete od tri godine sposobno je igrati se jednostavnije interaktivne igre s kućnim ljubimcem, naravno u kombinaciji s poslasticama. U suradnji s roditeljem dijete može učiti kako hraniti ljubimca tako što ćete zajedno puniti posude s vodom i hranom. Objasnite tada djetetu da pas ili maca moraju također jesti i da ih se pritom ne smije ometati. U toj dobi i ranije pazite da dijete ne jede hranu od ljubimca. Dijete ne ostavljajte samo sa životinjom jer ako slučajno pas uništi dječju igračku ili ozlijedi dijete ono neće shvatiti da životinja to nije učinila namjerno. Posljedica može biti ta da će se kasnije bojati životinja.

Tinejdžeri su potpuno svjesni odgovornosti prema ljubimcima i većinu poslova oko psa mogu raditi sami, ali u to vrijeme u njima se bude drugi interesi, a vršnjaci u većini slučajeva, pogotovo ako se radi o suprotnom spolu zanimljiviji su im od kućnih ljubimaca. Dokazuju to brojni roditelji s kojima svakodnevno šećem svog psa. Zato se za tinejdžere reporučuje držanje ribica i kornjača koje ne zahtijevaju previše ljudske pažnje.

Izvor: 24sata