Zanimljivosti
pas-uzrokuje-svadje
Iako se pas naziva čovjekovim najboljim prijateljem, istraživanje je pokazalo kako četveronožni ljubimac unosi razdor u obitelj uzrokujući tokom svojeg života 2000 svađa

Sudeći prema jednom istraživanju pas će tokom svog života, koji prosječno traje 12,8 godina, potaknuti oko dvije tisuće prepirki unutar obitelji što je statistički 156 svađa godišnje, odnosno tri verbalna sukoba tjedno.

Najčešći razlog svađe je što učiniti s psom tokom godišnjih odmora, a drugo mjesto su zauzele prepirke tko je zadužen za šetnju kućnog ljubimca.

Četvrtina vlasnika uredno se sukobljavaju oko toga da li pas treba biti u dvorištu ili u kući, uključujući prepirke o tome da li smije boraviti u spavaćim sobama, ići na krevet ili trosjed. Discipliniranje četveronožnog ljubimca je također jedan od povoda za svađe, 18 posto parova svađaju se jer smatraju da je njihov partner previše strog dok 15 posto ulazi u verbalne sukobe oko toga tko je zadužen za dresuru psa.

Da pas može biti opasan za obiteljsku harmoniju pokazuje činjenica da je čak 17 posto ispitanika priznalo kako su nakon svađe spavali odvojeno od partnera, a više od četvrtine anketiranih osoba u jednom trenutku života su razmišljali o tome da se riješe ljubimca kako bi povratili mir u kuću.

"Odgovornost i svakodnevna briga o psu može biti naporna za vlasnike, no regularno istrčavanje psa moglo bi ga spriječiti da radi nerede po kući i na taj način ukloniti barem dio povoda za svađe", smatra Nikki Sellers iz osiguravajuće kuće Esure.

Najčešće svađe koje pas uzrokuje:

1. Što učiniti sa psom kada se ide na put
2. Tko bi trebao šetati psa
3. Da li pas smio ići na krevet
4. Da li pas smije ulaziti u spavaće sobe
5. Tko bi trebao počistiti nered u dvorištu
6. Pretjerana strogoća
7. Pas na trosjedu
8. Potrošnja novaca na psa
9. Dresura
10. Davanje hrane psu sa stola
11. Briga o psu - čuvanje
12. Održavanje higijene psa - šišanje, rezanje kandži, pranje...
13. Šteta koju je prouzročio pas
14. Tko je uopće nabavio psa
15. Čišćenje za psom
16. Briga o psu kada je bolestan
17. Ponašanje prema psu kao da je čovjek
18. Puštanje psa u prostorije u kojima ne bi smio boraviti
19. Potrgane, odnosno prožvakane dječje igračke
20. Sažvakana obuća

Izvor: Metro-portal.hr