Rijetko tko od nas vlasnika ne voli čokoladu, a kako volimo i svoje pse, naravno da volimo sve dobre stvari podijeliti s njima. No, nekada to nije i najpametnije, čak štoviše, može završiti i smrću vašeg psa!

Shvatite ovu rečenicu ozbiljno: I MALE KOLIČINE ČOKOLADE MOGU UBITI VAŠEG PSA...
Čokolada sadrži visok postotak masti; pored toga sadrži i kofein i theobromin, koji su dvije vrste nervnih stimulansa, koji također potiču jače izlučivanje urina i pojačani rad srca.
Ako vaš pas prosječne težine oko 10 kilograma pojede mali komadić čokolade tj. mali napršnjak, najvjerojatnije mu neće biti ništa. No ovo je općeniti odgovor, pa bi pravo pitanje glasilo:
KOLIKO JE ČOKOLADE TOKSIČNO ??

cokolada.jpg

Naravno da količina čokolade ovisi i o vrsti čokolade, što je vidljivo iz donjih primjera:
Bijela čokolada: 100 grama je dovoljno da uzrokuje nervne probleme kod 10 kilograma teškog psa;
Mliječna čokolada: 10 grama na kilogram težine uzrokuje nervne probleme - poluslatka čokolada ima isti učinak;
Kakao: 5 grama na kilogram težine kod psa težine 10 kilograma;
Čokolada za kuhanje: 5 grama na kilogram težine psa.
Čak i ako vaš pas ne pojede veliku količinu čokolade i slatkiša da uzrokuju otrovanje, mogu uzrokovati proljev i povraćanje.
Ako ste sigurni da je vaš pas pojeo čokoladu ili slatkiš i ima gore opisane simptome, odmah ga odvezite svojem veterinaru, jer je svaka minuta važna. Pokušajte mu olakšati postupak spašavanja vašeg psa time, da mu točno opišete vrstu slatkiša koja je pojedena, koliko i kada.
Naime, ako se otrovanje čokoladom ne liječi, u najgorem slučaju može doći i do smrti vašeg ljubimca. Pas koji je na vrijeme doveden veterinaru, ima dobre prognoze da se izvuče bez nekih većih problema.
Stoga zaključimo: bez obzira koliko volite svoga psa ili mačku svejedno nemojte dijeliti svoje slatkiše s njim - radije mu kupite njegove poslastice. Bit će isto tako zadovoljan, ali i što je najvažnije i zdrav.
Ne pretjerujte sa slatkišima za vaše ljubimce, jer i oni sadrže zbog svoje privlačnosti veću količinu proteina, pa i to lako može dovesti do pretjerane težine.
OPREZNO SA SLATKIM I ZA VLASNIKE I ZA LJUBIMCE.