Zanimljivosti

Deset najpopularnijih pasmina u Hrvatskoj 2

 1. alpski_brak_jazavcar_malaAlpski brak jazavčar vrlo je aktivan, srednje velik i snažan pas s jakim kostima i dobro razvijenim mišićima. Od davnina se koristi kao krvosljednik za lov na zečeve i lisice u predjelima njemačkih i austrijskih Alpa te u bavarskim šumama. Pouzdan je tragač, a budući da se javlja štekčući, lovac ga dobro čuje.
  U kući je miran i srdačan s obitelji i djecom. Može biti dobar obrambeni pas. Svojeglav je i agresivan u lovu, brz, neumoran i siguran.

 2. istarski_kratkodlaki_gonic_malaIstarski kratkodlaki gonič je pas profinjenog izgleda s tijelom tipičnog goniča. Vrlo je temperamentan pas, brzo pronalazi divljač i goni je na kratkom rastojanju.
  Hitro uočava i reagira na promjene oko sebe. Dobrog je njuha, a pri gonjenju se javlja glasom srednjeg do visokog tona.

 3. posavski_gonic_malaPosavski gonič ima smiren temperament, ali još uvijek dovoljno živahan da ne bude previše trom pri gonjenju. Najbolji je za lov na zečeve lisice i divlje svinje.
  Iznimno je cijenjen u Hrvatskoj i Bosanskoj Posavini zbog brzine i pokretljivosti, a posebno zbog poslušnosti i privrženosti gospodaru.

 4. njem_kratk_pticar_malaMeđu lovačkim psima nema ni jednog psa koji je vodljiviji i sposobniji učenju od njemačkog kratkodlakog ptičara. Svom gospodaru čita želje iz očiju. Pravi je lovački pas, kojega možemo držati u stanu ili u kući. Izvanrednih je lovačkih sposobnosti te može raditi u brdima, šumama, močvarama i podnosi svaku klimu. Izvanredno je ugodnog temperamenta i prilagođava se svakoj situaciji ako mu se pruži dovoljno kretanja na otvorenom.

 5. njem_ovcar_malaNjemački ovčar je najomiljenija službena pasmina na svijetu. Krasi ih otmjeni sklad u kretanju pa su poznati i kao 'leteći kasači'. Posjeduju rijetku kombinaciju inteligencije, okretnosti, snage i neustrašivosti. Zahvaljujući tim karakteristikama, odlikuju se i širokim spektrom radnih uloga, uključujući i status kućnih ljubimaca.
  Postojana narav i poslušnost čine ih vrlo pogodnima za obučavanje, što ih čini idealnim psima za pratnju. Primjereni su za svakog ljubitelja pasa, a uz dosljednost pri odgoju mogu se postići izvanredni rezultati. Nije problematičan, no treba naglasiti da je to u osnovi radni pas s kojim se treba baviti.

 6. eng_seter_malaEngleski seteri su plemenitaši među radnim psima otvorenih terena. Oni nisu samo izuzetni radni psi, već i pravi ljepotani sa svojom elegantnom linijom i svilenkastom dlakom koja prekrasno leprša dok su u pokretu.
  Umiljati su i privrženiji obitelji nego neke druge pasmine lovačkih pasa.

 7. epanjel_breton_malaEpanjel breton najmanji je od svih ptičara. Snažan pas živahnog i inteligentnog izgleda vrlo je krotak i pomalo samovoljan. Voli aportirati, a njegov odgoj je prilično lagan jer vrlo brzo shvaća što se od njega očekuje. Nježan je prema djeci i dobro se slaže s drugim psima i kućnim životinjama. Ako ne ide u lov, mora imati alternativu kao što su plivanje, fly-ball, aportiranje, puno trčanja i igre.

 8. njem_ostrodlaki_pticar_malaNjemački oštrodlaki ptičar je najbrojniji medu ptičarima, a prema mišljenju vlasnika i najupotrebljiviji. Taj svestrani pas plod je osamdesetogodišnje pažljive selekcije.
  Nastao je od najboljih kratkodlakih i dugodlakih ptičara. Dobar je čuvar. Može živjeti vani, u psetarnici ili u kuci. Moramo voditi računa o tome da ima izvanredno razvijen lovački nagon.

 9. njem_lovni_terijer_malaNjemački lovni terijer je prije svega lovački pas, izrazito živahan, gotovo prepun energije. Tvrdoglav je i oštrog karaktera pa je i izvrstan čuvar. Zbog izuzetne oštrine koriste ga i lovci za zaustavljanje čopora divljači.
  Služi kao krvosljednik ili pas za lov na veliku divljač. Njemački lovni terijer ima samo jednog gospodara kojeg će slušati i nije za početnike.

 10. labrador_retriver_malaPoznat kao "kralj svih retrivera", labrador retriver uvjerljivo dominira medu svim pripadnicima svoje skupine. Osvojio je srca ljudi diljem svijeta, pa mu popularnost iz godine u godinu raste. Najpopularnija je pasmina u Velikoj Britaniji, SAD-u, Francuskoj, a vrlo je brojan i u mnogim drugim zemljama. Izvanredna dobroćudnost, radost življenja kao i njegova odanost i privrženost stvorili su idealnog obiteljskog psa. Izvanredne inteligencije, svoju je dobroćudnost stavio u službu čovjeka.
* Izvor: www.jutarnji.hr