Psi imaju slične društvene i osobne potrebe kao i ljudi, što nam pomaže u razumijevanju njihovog ponašanja. Mnogi vlasnici pogrešno se prema svojim psima odnose kao prema djeci, jer ipak je riječ o posve drugoj vrsti.

Psi imaju snažnu potrebu za društvom i ako im se taj kontakt uskrati, mogu pobjeći ili na najneobičnije načine nastojati privući pozornost svojih vlasnika, tražeći malo pažnje.

Dio nosa zadužen za otkrivanje mirisa je 37 puta veći u pasa nego u ljudi. Područje mozga koje prerađuje podražaje koji dolaze iz nosa u pasa je mnogo veće i složenije građe, od istog područja ljudskog mozga.

Psi često imaju teškoća pri odašiljanju i primanju poruka, što često dovodi do tuča.

Mahanje repom znači da je pas uzbuđen. Međutim, to ne znači uvijek da je pas prijateljski raspoložen. Zato je važno pročitati ostatak govora tijela takvog psa prije nego mu se približimo.

Za razliku od djece, psi ne mogu dobro razumjeti glasove koji služe kao naredbe pa teže nauče značenje riječi poput "Sjedi!" ili "Dođi!".
Psu je tijekom treniranja mnogo lakše naučiti izgovorene zapovijedi ako ih prate geste rukama. Kako pas počne usvajati naredbu, te se geste postupno mogu početi izbjegavati.

Dobri vođe paze na pripadnike svog čopora, osiguravajući im da se dobro hrane i da im bude udobno. Ne popuštaju svim zah­tjevima i mogu biti vrlo odrješiti i ustrajni ako zatreba. Oni odlučuju što treba napraviti i kada. Imaju snagu potrebnu da zasluže poštovanje, a ne da stalnim ugnjetavanjem i tiranijom ostanu na vlasti.

Hijerarhija koja postoji u čoporu divljih pasa nije stalna, nego će se mijenjati ako se promijene okolnosti. Dakle, još postoji nada za ljude čiji su psi preuzeli kontrolu nad njima!

Pokorna štenad, pa čak i neki odrasli psi, mogu ispustiti malu količinu urina pri pozdravljanju nadređenog člana čopora ili ljudske obitelji, kako bi mirisnim tragom pokazali da ne predstavljaju opasnost.

Stjecanje visokog statusa više se temelji na pobjeđivanju u manjim sukobima s drugim članovima čopora, nego na riziku da pas doživi poraz tijekom većih iskušenja. Dosljednost i nastojanje da svaki put provedete svoju volju iscrpit će pseću potrebu za natjecanjem i oni će se prepustiti vašim zahtjevima, osim ako nisu podjednako tvdoglavi. S obzirom na to, da psi nastoje kontrolirati drugačije stvari nego ljudi, njihova nastojanja da budu glavni često prođu neopažena, dok već nije prekasno.
Različite pasmine uzgajane su kako bi se koristile nekim od prije nabrojanih dijelova lova. Goniči se uzgajaju za praćenje i gonjenje, ovčarski psi za tjeranje u red, a terijeri za lov i ubijanje.

jeste-li-znali.jpg

Psi koji žive u čoporu češće će loviti i goniti, nego pas koji je sam.

Dva psa dovoljna su za stvaranje čopora, i zajedno će biti dovoljno hrabri i smioni da isprobaju stvari koje se nikada ne bi usudili učiniti sami. To može biti pravi problem za vlasnike više od jednog psa, osobito ako psi uživaju naganjati nešto što ne bi smjeli, primjerice bicikliste ili džogere.

Neki psi više vole igračke koje se kotrljaju jer ih tako duže moraju loviti, dok su drugi oduševljeniji igračkama oblikovanima tako da nepredvidivo odskakuju, zato što ih podsjećaju na borbu sa živim plijenom.
Izrazito aktivni psi više će voljeti loptice na užetu, koje se mogu zavrtjeti i baciti, ili pak igračke koje priloženi uređaji mogu baciti dalje nego ljudi, što psu omogućava duže trčanje.

Terijeri su izvorno uzgajani za lovljenje i ubijanje malih životinja poput štakora ili drugih navodnih štetočina. Njihov instinkt grabežIjivca jako je izražen, pa zato uživaju igrati se s igračkama koje ispuštaju zvukove. To ih, naime, podsjeća na zapomaganje uhvaćenog plijena.

Kosti i igračke za žvakanje satima uveseljavaju pse, ali i razgibavaju njegovu čeljust. Sirova goveđa koža ponekad je pretvrda da bi psi potpuno uživali žvačući je. Da bi omekšala i tako bila ugodnija za žvakanje, potrebno ju je malo namakati u vodi.

Kako ne bi žvakali tepihe, namještaj ili druge stvari koje ne smiju gristi, psi bi uvijek trebali u blizini imati mnoštvo dostupnih igračaka za žvakanje.

Od naših pasa ljubimaca očekujemo da većinu vremena provode mirno ležeći i da se istrče u nekoliko kratkih šetnji, iako se to protivi njihovim prirodnim potrebama. Naši psi ljubimci imaju previše energije, pa se zabavljaju i na načine koji su nama neprihvatljivi.

Igračke mogu dobro poslužiti umjesto plijena jer psi i njih mogu tražiti u visokoj travi, naganjati ih i loviti, ili se s njima igrati povuci--potegni.

Neki psi zakopavaju svoje igračke kako bi ih spremili na sigurno za drugi dan. Kada zakopavaju višak hrane, psi vole biti sami. Ako ih se u tome ometa, svoju će kost ili druge stvari za glodanje odnijeti i zakopati negdje drugdje. Nagon za spremanjem viška hrane ponekad je toliko jak, da će i psi koji u blizini nemaju mekanu zemlju gurati nos čak i u popločani nogostup ili pak tepih. U nedostatku viška hrane ili kostiju, često će zakopati i igračke ili neke druge predmete za glodanje.
Unatoč tome što dobiju sasvim dovoljno hrane svaki dan, mnogi će psi žestoko braniti svoje umjetne ili prave kosti, ukusne tetive ili hranu iz svoje zdjelice.
Prisvajanje često započinje već u leglu, kada se štenad između sebe treba izboriti za dovoljnu količinu hrane ili za zadržavanje vrijednih izvora hrane. Da bi se izbjegao nesporazum, psa treba naučiti da ispružena ruka znači da mu nešto želimo dati, a ne oduzeti. Ako to nauče na vrijeme, neće nas tjerati od onoga što imaju.

Mnogi psi više vole spavati ispod nečega što može biti zaklon, primjerice ispod stola, kreveta ili iza naslonjača. To bi se moglo povezati s boravkom pod zemljom u opasnim vremenima, kada je štenad bila odgajana u brlogu.

Za razliku od nas, psi se ne znoje kroz žlijezde (izuzev onih smještenih u mekušima, jastučićima na šapama). Umjesto toga, rashlađuju se brzim protokom hladnijeg zraka preko površine njihovog jezika. Površinske krvne žile se rašire, dajući mu svijetlo - ružičastu boju. Voda isparava s jezika, pomažući psu da tako rashladi i druge dijelove tijela. Što je jezik više isplažen, to je psu toplije. Dahtanje koje je nastalo uslijed stresa brže je od onog kojim se pas rashlađuje; ovo drugo dahtanje karakteriziraju plići udisaji, a jezik nije toliko jako isplažen.

Na vrhuncu tjeranja, otprilike tjedan dana od početka, kuje će biti vrlo zainteresirane za mužjake, kao uostalom i oni za njih, pa će sve poduzeti da se sretnu. Kad vrijeme tjeranja prođe, kuje možemo sterilizirati. Tada neće imati potrebu za bježanjem i parenjem, a mi ubuduće nećemo morati razbijati glavu što i kamo s neželjenom štenadi.

Natjecanje među mužjacima za pravo na parenje ozbiljno počinje tijekom puberteta, u dobi od šest do sedam mjeseci. Tijekom sazrijevanja, razina muških spolnih hormona znatno je viša od one u odraslih mužjaka, zbog čega imaju više samopouzdanja u želji za natjecanjem.

S obzirom na to da je prenošenje gena na slijedeću generaciju vrlo važno, tučnjave mogu postati ozbiljne, pa ponekad, ako se ne spriječe, mogu završiti s ozbiljnim povredama. Tučnjave također mogu biti ozbiljnije ako je u blizini kuja koja se tjera, jer tada su psi još motiviraniji.

Miris ima vrlo važnu ulogu u ponašanju kuje i u njenom prepoznavanju štenadi. Kuje ponekad znaju odbijati štenad ukoliko su oštenjena carskim rezom ili ako su oprana prije no što su joj vraćena nakon što se probudila iz anestezije.

Kuje pod stresom ponekad mogu odbiti svoju štenad ako su ih prerano dirali nepoznati ljudi, budući da, kad su joj bili vraćeni, nisu mirisali poput njezine vlastite štenadi.

Psi imaju više strategija za smirivanje mogućih napadača. One uključuju:
zijevanje
odvraćanje pogleda
lizanje usana
okretanje glave
njuškanje po podu
pokoravanje u igri
sjedenje
sjedenje leđima okrenutim prema napadaču
polagano udaljavanje
približavanje nekome u širokom luku umjesto izravno, jer se to manje može protumačiti kao sukobljavanje.

Kako će psi reagirati jedni na druge, ovisit će o tome koliko su uspješnih susreta s različitim psima imali dok su bili štenad. Dobro socijalizirani psi lako izbjegavaju napete situacije i rijetko se upliću u borbe. Loše socijalizirani psi ne čitaju dobro istančane znakove drugih, a teško i sami šalju prave poruke, pa zato često zapadaju u nevolje.

O osjećajima vašeg psa mnogo možete doznati iz govora njegovog tijela:
uši položene straga: uplašen je ili poslušan
uši položene naprijed: samouvjeren je ili zainteresiran
oči s vidljivim bjeloočnicama i širokim zjenicama: uplašen je
otvorena usta i ubrzano dahtanje: uplašen je
spušten rep: uplašen je ili poslušan
podignut rep: samouvjeren je
mahanje repom: uzbuđenje.

U okolnostima kada su stjerani u kut, psi se ponekad mogu osjetiti primoranima izabrati opciju borbe. Uvijek trebate pažljivo promatrati svoga psa i prepoznati bilo kakav znak nelagode, te ga udaljiti od situacije koja ga zabrinjava.

Pasmine koje smo uzgojili kao čuvare, poput rotvajlera i dobermana, uzgajane su tako da pokazuju manje straha od ostalih pasmina, zbog čega će biti teže naslutiti što doista misle. Također su uzgajane tako da imaju više samopouzdanja, pa će, ako se osjete ugroženima, vjerojatnije izabrati borbu, nego neku drugu mogućnost.

Sve pasmine sposobne su agresivno reagirati, ako se osjete dovoljno ugroženima.
Koliko će se pas osjetiti ugroženim ovisi o njegovim prethodnim iskustvima u sličnim situacijama, kao i o njegovim bivšim susretima s ljudima i drugim životinjama, osobito onima dok je još bio štene. Količina agresivnosti koju pas pokazuje ovisit će o tome:
koliko je velika opasnost
koliko ima urođenog samopouzdanja naslijeđenog od roditelja
koliko je bio uspješan u ranijim sukobima u životu.

Da bi upoznali svijet, psi se najviše koriste svojim nosom i ustima, dok su ljudima najpotrebnije oči i ruke. Da bismo se sa psom što prije sprijateljili i odagnali njegov strah, prilikom pozdravljanja trebamo ga što manje gledati i dodirivati.
Psi ljude grizu za ruke više nego za ijedan drugi dio tijela.
Djeca se služe rukama kako bi upoznala svijet, dok štenad za istu svrhu koristi usta.
Štenci trebaju naučiti da ljudi pružaju ruku kako bi ih pogladili i dali im poslasticu, a ne da bi ih kaznili. Ako to nauče još kao štenad, manje će pasa, u nastojanju da se obrane, ugristi ljude.

Dokazano je da maženje pasa ima dobar učinak na krvni tlak čovjeka koji psa mazi. Koliko god je to ugodno za vašeg psa, toliko je dobro i za vas.

Pse možemo nagraditi raznim stvarima, iako ih sve nije moguće koristiti za vrijeme treniranja. Uostalom, različiti će psi biti zahvalni na različitim nagradama. Nagrade koje najčešće dijelimo su hrana, igranje, trčanje i pohvala.

lako se može činiti da psi imaju nadnaravnu sposobnost vanosjetilne percepcije, njihova sposobnost otkrivanja stvari koje mi ne možemo čuti, vidjeti ili nanjušiti obično se može objasniti njihovim super osjetilima, koja im pomažu doživjeti svijet na sasvim drugačiji način od našeg.