Labrador retriver

Istraživanje o labrador retriveru

labrador-anketa3
Prema podacima američkog kinološkog saveza, pasmina koja broji najviše registriranih pasa u Americi je labrador retriver. Postoji pasminski standard, no on daje samo opće smjernice, a ne odgovara na pitanja tipa: jesu li dobri za obitelji s djecom? Jesu li agresivni? Da li se puno linjaju? Da li puno laju? Koje su njihove vrline i mane?
Tako je nastalo ovo istraživanje, gdje su navedena pitanja postavljena vlasnicima labradora. Pročitajte odgovore od nekoliko stotina vlasnika labradora i saznajte da li je to prava pasmina za Vas!

1. Koju vrstu životinje/životinja imate?
U anketi 62% ima pse, 1.6% ima mačke, 30.5% ima i jedno i drugo, a otprilike 6% imalo je psa ali ga/ju je izgubilo.

2. Imate li labrador retrivera?
Preko 98% odgovorilo je potvrdno, a ostali su odgovorili da su ga imali donedavno.

3. Koliko je star Vaš labrador?
U anketi je 23% bilo mlađe od godine dana, 35% je bilo staro od jedne do tri godine, 18% imalo je 4-6 godina, 9% je bilo staro 7-9 godina i oko 6% bilo je starije od 9 godina.

4. Koliko je otprilike težak Vaš labrador?
Većina je labradora težila 23 - 32 kg, a slijedila ih je skupina 32 - 41 kg. Više od 92% pasa težilo je između 23 - 41 kg. Oko 13% pasa težilo je preko 41 kg, a 14% manje od 23 kg. Smatramo da su primjerci lakši od 23 kg bili štenci u razvoju.

5. Kojeg je spola Vaš labrador?
U anketi 39% vlasnika imalo je kastrirane mužjake, 37% sterilizirane ženke, 13% nekastrirani mužjaci i oko 11% nesterilizirane ženke.

6. Smatrate li da je Vaš labrador odgovarajuće kilaže?
Više od 85% ispitanika odgovorilo je kako smatra da je njihov labrador taman, 13% smatra kako ima prekomjernu kilažu, a 1.6% da je premršav. U praksi se pokazalo da su labradori općenito skloni pretilosti.

7. Smatrate li da je labrador dobar "prvi ljubimac" ( misli se na prvog psa za nekoga tko nikad prije nije imao psa)?
Oko 84% je odgovorilo potvrdno, a 16% negativno. Ispitanici koji su se izrazili negativno pritom su mislili na činjenicu kako labrador zahtijeva dosta Vašeg vremena i energije. Iz tog razloga, svaki bi vlasnik koji po prvi put ima psa trebao voditi računa o tome i izdvojiti dovoljno vremena, te osmisliti vježbe kako bi ostvario povezanost sa svojim labradorom.

8. Smatrate li da su labradori dobri ljubimci za starije ljude?
Oko 41% odgovorilo je potvrdno, a 49% negativno. Mnogi vlasnici labradora smatraju kako bi labradori činili dobre pratitelje i koristili bi starijim ljudima time što bi ih poticali na šetnju; s druge strane, mnogi vlasnici smatraju kako bi energični labrador mogao biti pretežak za neke starije ljude i ne bi dobivao toliko vježbe koliko je njemu potrebno. Mišljenje koje općenito prevladava je, ako je dotična starija osoba aktivna i spremna je pružiti svome psu količinu vježbe koja je njemu potrebna, labrador retriver bi bio izvrstan pratilac.

9. Smatrate li da je općenito gledajući labrador retriver dobar izbor za obitelj s djecom?
Oko 99% ispitanika odgovorilo je čvrsto DA, a samo 1% je reklo ne. U usporedbi s istraživanjima u vezi drugih pasmina, labrador se nalazi na prvom mjestu kada se govori o obiteljima s djecom.

10. Smatrate li da labrador retriver više voli biti s drugim psima ili sam?
Oko 93% misli kako labradori vole biti s drugim psima, a 7% kako više vole biti sami.

11. Biste li preporučili labradora kao dobru pasminu za alergične osobe?
Više od pola ispitanika, njih 53%, odgovorilo je kako nije sigurno bi li ga preporučilo ili ne; 26% odgovorilo je negativno, a 20% pozitivno. Ispitanici nisu bili sigurni kako odgovoriti na ovo pitanje, budući da se labradori prilično obilno linjaju.

12. Da li je Vaš labrador dobar s mačkama (ne pokazuje znakove agresije, ne proganja ih ili im dosađuje)?
Oko 49% odgovorilo je potvrdno, 26% nije bilo sigurno budući da njihov pas nije imao bližih kontakata s mačkama, a 26% odgovorilo je negativno.

13. Kako biste opisali inteligenciju i sposobnost učenja Vašeg labradora?
Preko 72% vlasnika labradora odgovorilo je kako je njihov labrador vrlo inteligentan i vrlo ga je lako trenirati. Idućih 24% odgovorilo je kako je njihov labrador "pametan" i nije ga jako teško trenirati; 2.7% izjavilo je kako njihov labrador "nije naročito bistar", a manje od 1% kako je zapravo "prilično tup".

14. Kako biste ocijenili razinu energije Vašeg labradora?
Većina vlasnika, njih preko 66%, izjavilo je kako je njihov labrador ponekad vrlo energičan, a ponekad smiren. 27% je reklo kako je gotovo uvijek vrlo energičan, a oko 7% kako je vrlo miran i nimalo energičan.

15. Kako biste opisali toleranciju Vašeg labradora na vježbu? (u ovom pitanju ciljalo se na npr. izdržljivost psa, recimo koliko dugo i daleko može trčati prije nego se umori)
54% vlasnika odgovorilo je kako njihov pas ima visoku toleranciju i sposoban je trčati daleko. Oko 38% smatra kako njihov pas pokazuje umjerenu toleranciju na vježbu, a 8% kako je njegova tolerancija niska.

labrador-anketa216. Biste li opisali svog labradora kao dobrog "stražara"?
Većina vlasnika labradora smatra svoje pse dobrim stražarima. Oko 72% odgovorilo je potvrdno, a 28% negativno.

17. Koliko je destruktivan Vaš labrador? U ovom pitanju smo specifično pitali, uništava li Vam pas namještaj, cipele, vrt i ostalo?
Samo 4% smatra kako je njihov pas vrlo destruktivan, 31% odgovorilo je da je ponekad destruktivan; 36% kako je rijetko destruktivan i 30% kako nije uopće destruktivan.

18. Kako Vaš labrador podnosi samoću (kad odete na posao)? Ovo smo pitanje postavili kako bismo utvrdili da li ova pasmina pati od problema razdvajanja.
Oko 9% odgovorilo je da njihov pas postane vrlo tjeskoban, a gotovo 12% da bude i destruktivan. Ostalih 79% odgovorilo je kako njihovom psu ne smeta ako odu i ne pati od problema razdvajanja.

19. Ako bi neznanac stupio na Vaš posjed ili se približio Vašem labradoru, što bi pas napravio? Ovim smo pitanjem pokušali procijeniti njegov temperament, kao i preispitati njegov status "stražara".
Oko 36% odgovorilo je kako bi njihov pas mahao repom i želio bi se igrati ili maziti, 66% kako bi lajao i obavijestio ih o prisustvu osobe, a oko 5.6% odgovorilo je da bi njihov pas mogao reagirati agresivno.

20. Da li je Vaš labrador ikada režao ili pokazao zube Vama ili nekome iz Vaše obitelji? Ovim pitanjem pokušali smo odgovoriti da li je pas ikada pokazao znakove agresivnosti prema nekome iz "njegove" obitelji.
92% vlasnik odgovorilo je negativno - njihov pas nikad nije pokazao znakove agresivnosti, dok je 8% odgovorilo potvrdno.

21. Da li je Vaš labrador ikada ikoga ugrizao?
Preko 87% vlasnika odgovorilo je kako nije nikada nikoga ugrizao. Skoro 10% reklo je kako je "škljocao" zubima ali nije ugrizao,a 2.7% odgovorilo je kako je nekoga ugrizao.

22. Kako biste opisali osobnost svoga labradora? U ovom pitanju pitali smo kako bi okarakterizirali svog psa.
Najčešće su karakteristike bile privržen (73%), zaigran (69%) i vrlo drag (66%). Manje česte karakteristike bile su nezavisan i vrlo zahtjevan. Najrjeđe karakteristike su bile tjeskoba (8.7%), nervoza (4.3%) i agresivnost (2.5%). Stotine ispitanika na praznu crtu je upisalo dodatne karakteristike kao što su pametan, energičan, nježan, odan, uporan, odan, JAKO spreman ugoditi, aktivan i pravi ljubitelj vode. Nekoliko vlasnika napomenulo je kako se njihov labrador boji buke (kao oluje i vatrometa), može biti tvrdoglav, ponekad zahtjevan i nervozan, a par ih je opisalo kao plahog i sramežljivog.

23. Jeste li radili vježbe poslušnosti sa svojim psom?
Gotovo 63% vlassika odgovorilo je potvrdno, dok 37% nije radilo vježbe poslušnosti.

24. Koliko se, po Vama, linja Vaš pas?
Vlasnici labradora odgovorili su: linja se puno (503%), umjereno (36.6%) i ne linja se puno (13.1%). Ponašem iskustvu, labradori su skloni puno se linjati.

25. Voli li se Vaš labrador češljati ili četkati?
Većina labradora voli (58%), idućih 39% to podnosi, a samo 3% mrzi češljanje i četkanje.

26. Kako se Vaš pas ponaša kod rezanja noktiju?
Oko 20.5% vlasnika odgovorilo je da njihovom psu to ne smeta, 46% to podnosi, a 18% ne podnosi. Preostalih 16% odgovorilo je da ne zna, jer nisu nikad rezali nokte svom psu.

27. Voli li se Vaš labrador oblačiti (u majice ili pulovere)?
Većina labradora najviše voli nositi samo vlastitu kožu (bez odjeće). samo je 2% vlasnika naznačilo kako se njihovi psi vole oblačiti (uvijek) i 23% ponekad. Oko 75% ispitanika odgovorilo je kako se njihov pas uopće ne voli oblačiti.

28. Koliko često mislite da je Vašem labradoru potrebna redovna njega? Pitali smo vlasnike labradora koliko često redovno njeguju svoje pse, u što spada češljanje, četkanje i/ili kupanje.
Većina je odgovorila jednom tjedno (26%), zatim manje nego jednom mjesečno ili svakih par tjedana (25%), zatim jednom mjesečno (21%), par puta tjedno (20%) i dnevno (8%).

29. Je li Vaš labrador izbirljiv pri jelu?
Samo 3.6% odgovorilo je da je jako izbirljiv, 18.4% da je umjerno izbirljiv, a 78% kako uopće nije izbirljiv - jede sve što stave pred njega.

labrador-anketa30. Dajete li svom labradoru poslastice?
Većina vlasnika voli nagraditi svog labradora poslasticama! Oko 54.5% odgovorilo je kako stalno hrani psa poslasticama, 43% povremeno, a manje od 3% nikad ne daje svom psu poslastice.

31. Čime hranite svog labradora?
Većina labradora jede suhu hranu. Gotovo 60% vlasnika odgovorilo je kako njihov pas jede samo premium suhu hranu. Idućih 17% hrani svoje labradore kvalitetnom suhom hranom (ali ne premium), a 2% je izjavilo kako hrani svog psa suhom hranom, ali često mijenja marku. Niti jedan sudionik ankete nije odgovorio kako hrani svog psa samo konzervama ili ostacima sa stola. Oko 13% vlasnika kombinira konzerve i suhu hranu, idućih 4% hrani pse samo prirodnom hranom i preostalih 4% kuha svom psu.

32. KOliko vremena smatrate da je potrebno izdvojiti dnevno kako biste svom labradoru pružili kvalitetnu njegu? Pod njegom podrazumijevamo vrijeme hranjenja, igre, vježbe i šetnje.
Najčešći je odgovor bio oko sat do dva dnevno (38%), zatim dva do četiri sata dnevno (29%); 31 do 60 minuta (18%), više od 4 sata dnevno (11%), 16 do 30 minuta (4%) i manje od 15 minuta (manje od 1%).

33. Koliko vaš labrador laje?
Većina labradora nisu "lajavci". Preko 77% odgovorilo je kako njihov pas ne laje ili laje samo rijetko. Nadalje, 52% vlasnika je izjavilo kako njihov labrador zna zalajati ali rijetko, 25% kaže kako laju rijetko, 20% umjereno i manje od 3% kako njihov labrador puno laje.

34. Kako vaš labrador podnosi vrućinu (visoke temperature)?
61% vlasnika odgovorilo je kako je podnosi dobro, a preostalih 39% loše.

35. Kako vaš pas podnosi hladnoću?
Izgleda da labradori više vole hladnoću. Preko 95% vlasnika izjavilo je kako njihov labrador dobro podnosi hladnoću, a manje od 5% kako ima problema s hladnoćom.

36. koje od slijedećih karakteristika posjeduje vaš labrador? Ovo pitanje dolazi od čitatelja, naglasivši kako NE ŽELE da njihov pas ima te karakteristike, pa smo ga postavili vlasnicima. Ponuđeni su odgovori bili hrkanje (39%), pretjerano slinjenje (12%), povremeni plinovi (19%), moljakanje hrane (32%), jedenje vlastitog izmeta (6%) i nema nikakvih problema (37%).

37. KOja je omiljena igračka vašeg labradora?
Labradori vole donositi stvari! Oko 43% vlasnika odgovorilo je kako njihov labrador njaviše voli igračku za donošenje (43%), nakon toga za žvakanje (36%) i odmah iza njih punjene igračke (35%), te na kraju igračke za navlačenje (17%). Preostalih 24% izjavilo je kako je najdrža igračka njihovog labradora lopta (bilo koje vrste, a na prvom mjestu teniska loptica), igračke koje proizvode zvukove, frizbi i kupovne igračke sa skrivenim poslasticama.

38. Uživa li vaš labrador u vožnji autom/putovanjima s vama?
Većina da! Preko 92% vlasnika reklo je kako njihov labrador voli putovati s njima, a samo 8% da ne voli.

39. Koliko vas otprilike košta njega vašeg psa ne uključujući lijekove? Pitali smo vlasnike da procijene koliko godišnje troše na hranu, igračke, ležaj, opremu za uređivanje i slične nemedicinske potrepštine za njihovog psa.
Samo 10% procijenilo je da ih njega košta manje od 200dolara (oko 1100 kuna) godišnje. Oko 30% smatra da troši 200-400 dolara (1100-2200 kuna) godišnje, a 12% da troše oko 400-500 dolara (2200-2800 kuna) godišnje. 23% vlasnika procijenilo je da troši približno 500-700 dolara (2800-4000 kuna) godišnje,a 9.2% procijenilo je trošak na 700-900 dolara (4000-5000 kuna). 13.3% vlasnika smatra kako na godišnju njegu svojih ljubimaca potroši 900-1500 dolara (5000-8500 kuna), a 3% troši preko 1500 dolara (8500 kuna) godišnje. Ukratko, većina je vlasnika godišnji trošak procijenila između 500 i 700 dolara (2800-4000 kuna), a oko 25% preko 700 dolara (4000 kuna).

40. Koliko košta medicinska njega? Pitali smo vlasnike ako bi morali pogađati, koliko misle da bi godišnje potrošili na medicinsku njegu svog ljubimca (što uključuje sva preventivna cjepiva, suzbijanje buha, bolesti i hitne slučajeve)?
Većina (40%) vlasnika smatra da je taj trošak 100-300 dolara (560-1700 kuna). Idućih 26% vlasnika misli da je taj iznos približno 300-500 dolara (1700-2800 kuna), 13% smatra da je točan iznos 500-700 dolara godišnje (2800-4000 kuna),a 7% da je trošak 700-1000 dolara (4000-5600 kuna). Na kraju, 5% vlasnika dalo je procjenu od 1000-1500 dolara (5600-8500 kuna), a 5% više od 1500 dolara (8500 kuna) godišnje. Samo 7% vlasnika smatra da bi potrošili manje od 100 dolara (560 kuna) godišnje.

41. Što od navedenoga rutinski dajte svome psu?
Ponuđeno je bilo: prevencija protiv srčanog crva (83%), buha (74%), dodaci protiv artritisa i za jačanje zglobova (23%), lijekovi za točno određenu bolest (18%), vitamini (17%) i ostali prehrambeni dodaci (18%).

42. Ima li vaš labrador kakvih zdravstvenih problema?
Oko 705 odgovorilo je negativno, a 30% potvrdno.

43. Od kojih zdravstvenih problema pati vaš labrador?
Proširili smo prethodno pitanje tako da ispitanici dodaju bolesti od kojih njihov pas boluje. Najčešći su problemi bili hipotiroidizam, kožne bolesti, artritis, ušne infekcije, urinarne infekcije (upala mjehura) i rak.

44. Što najviše volite u vezi svog labradora?
Primili smo na stotine predivnih odgovora. Da sažmemo, vlasnici labradora vole njihovu odanost, ljubav prema životu, bezuvjetnu ljubav koju daju, privrženost, nježnost, ljepotu i prijateljstvo.

45. Koje smo još pitanje trebali postaviti o labradorima (kako bismo pomogli ljudima da odluče da li je to pravi pas za njih)?
Nekoliko je ispitanika predložilo pitanja koja smo trebali postaviti. To uključuje pitanje koliko im je potrebno prostora (nisu stvoreni za male stanove, osim ako im se ne pruži jako puno vježbe). Od većeg broja ispitanika dobili smo odgovor kako bi ljubitelji pasa koji bi željeli nabaviti labradora trebali shvatiti koliko zapravo vježbe i vremena zahtijeva ta pasmina da bi bili sretni. Još jedna tema za koju ispitanici smatraju da nije dovoljno naglašena je činjenica da labradori kasno sazrijevaju, te se mogu dugo vremena ponašati poput štenaca i imati jako puno energije.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači


Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 23

Notice: Undefined variable: tags in /home/vauvaun/public_html/modules/mod_miniadspot/mod_miniadspot.php on line 24