Spasioci

Školovanje psa spasioca

Tek nakon pravilnog odgoja, može započeti školovanje. Školovanje uključuje vježbe poslušnosti, vježbe spretnosti na preprekama i vježbe traženja. Sve navedene vježbe svojevrna su stimulacija prave akcije gdje se od psa očekuje da bude savršeno vodljiv, u potpunoj kontroli svog vodiča te da spretno, nesmetano i bez straha da prelazi preko raznih tipova prepreka pretražujući svaki tip terena.

Obuka spasilačkog psa i njegovog vodiča traje prosječno dvije do tri godine. Ovisno o samoj konstituciji, odnosno fizičkoj građi, radni vijek psa prosječno traje do njegove desete godine života. Iz toga slijedi da što se kasnije započne s obukom to će biti kraće vrijeme koje će pas aktivno moći biti korišten u akcijama spašavanja.

Da bi imali dobre temelje za zahtjevnu obuku spasilačkog psa, a samim tim i siguran napredak u daljnjem radu, potrebno je obratiti pažnju na slijedeće ciljeve koje moramo postići:
- pas mora biti samostalan i željan za istraživanjem nove okoline,
- mora biti visoko motiviran u radu i
- mora osvjestiti korištenje osjetila njuha.

S
Samostalnost i želja za istraživanjem se razvijaju u situacijama kada pas u novoj okolini doživi pozitivna iskustva. Vodič mora osigurati da se pas u fazi socijalizacije nađe u što više različitih okolina, socijalizira sa što više mirisa, zvukova, materijala, ljudi i životinja. Da bi pas aktivno sudjelovao u akciji traženja ne smije ga ometati prisustvo ostalih pasa i spasioca koji se kreću po terenu koji pretražuje.

skolovanje-psa-spasioca.jpg

Motiviranost u radu
U psu se mora razviti visoki stupanj motivacije na igru sa vlasnikom, a kasnije i na igru sa stranom osobom. Motiviranost u radu predstavlja kamen temeljac svega što se kasnije radi. Bez motiva nema daljnjeg rada ili je taj rad vrlo manjkav i nekoristan.
Motiv može biti igračka za navlačenje ili loptica, a kasnije ga se koristi kao nagrada za izvođenje očekivane radnje.

Osvješćivanje korištenja osjetila njuha

Osjetilo njuha je primarno osjetilo pomoću kojeg se pas služi za snalaženje u okolini. Pseće osjetilo njuha osjetljivije je od ljudskog 11.500 puta jer pas ima veću površinu i debljinu nosne sluznice (kod čovjeka se površina nosne sluznice kreće 4.8 do 5 cm2 dok je kod psa 152 do 169 cm2).Psi osjetila njuha moraju znati fokusirano koristiti u potragama za unesrećenim osobama.

Nakon što ste pravilnim odabirom šteneta i njegovom kvalitetnom socijalizacijom postavili dobre temelje, možete krenuti u slijedeći zadatak: izradu kvalitetne igre s njim.
Ovaj dio obuke budućeg spasilačkog psa predstavlja kamen temeljac za sve ono što slijedi u daljnjem radu. Sve što dalje pas bude radio, bit će vođeno njegovom željom da osvoji taj toliko željeni motiv tj. igračku. On će postati glavni faktor u vježbi koja predstavlja esenciju psa spasioca: vježbi traženja.

Generalno, ovu vježbu možemo podijeliti u dvije cjeline:
1. Traženje
2. Označavanje pronalaska osobe

U svrhu kvalitetnog školovanja i treniranja potrebno je što češće mjenjati mjesta treninga. Kod treniranja u šumama potrebno je osim lokacija mjenjati i tip šumske vegetacije i vrste tla. Kad se radi o ruševini, potrebno je vježbati na različitim tipovima i starosti ruševina. Isto vrijedi i za trening lavina i rad pasa na tragu.

Ako se od pasa želi očekivati da označavaju pronalaske neživog ljudskog tijela, potrebno ih je i za tu namjenu obućavati.

Kossp Zagreb

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači