Nepriznate pasmine

Lurcher

LURCHER

Opis:
Ima kratku dlaku i glatku poddlaku koja zimi postaje gušća. Noge su duge i ravne. Prsa su duboka, omogućavajući veliki plućni kapacitet za izdržljivost. Male uši su visoko postavljene i prekrivene krutom dlakom. Male, tamne oči su okrugle i pozorne. Boja jako varira, pošto lurcher potječe od kižanja pasmina koje love pomoću vida. Postoji također i dugodlaka varijanta.

Temperament:
Privržen, dopadljiv i društven, no oprez - lurcheri su majstori bijega. To su jako energični psi koji trebaju trčati. Uzgajali su ih irski Romi i kotlokrpe za lov na zečeve i kuniće u Irskoj i Velikoj Britaniji u 17. stoljeću. Od križanih rasa pasa koji love vidom naslijedili su brze i žive pokrete. Lurcher također ima jaki lovački instinkt. Ova ga kombinacija čini dobrim poslušnim psom koji brzo usvaja naredbe. Dobar je za obitelji koje puno borave vani, najčešće nježan s ljudima, zbog čega je lako korigirati njegovo ponašanje.

Visina/težina
Visina:
27 - 30 inča (69 - 76 cm).
Težina: 60 - 70 funti (27 - 32 kg).

Zdravstveni problemi:
Nema ih.

Uvjeti za život:
Lurchera obično ne preporučuju za gradski život, budući da je izuzetno energičan.

Vježba:
Lurcher ima izuzetno puno energije i potrebna mu je barem jedna šetnja dnevno (posebno ako živi u malom prostoru). Također, treba mu omogućiti trčanje u sigurno ograđenom, zatvorenom prostoru. Budući da ima krvi goniča koji love pomoću vida u sebi, iznimno je brz i rođeni trkač. Progonit će i ubijati mali plijen. Svakako mu stavite na raspolaganje sigurno područje na kojem može trčati, da ga ne bi pregazio auto dok progoni svoj plijen.

Očekivani životni vijek:
Oko 13 godina.

Održavanje:
I dugodlaka i kratkodlaka varijanta trebaju redovito češljanje i četkanje. Neki se lurcheri konstantno linjaju, dok drugi imaju određene periode za to.

Porijeklo:
Lurchera su u 17. stoljeću uzgajali irski Romi i kotlokrpe u Irskoj i Velikoj Britaniji. Koristili su ih za krivolov na zečeve, kuniće i druge male životinje. Nikad ih nisu uzgajali prema određenom standardu i često se niti ne smatra pasminom, budući da je više mješanac: obično tri četvrtine gonič koji lovi vidom. Najčešće kombinacije su greyhound/collie i greyhound/terijer. Ime lurcher je izvedenica od rimske riječi lur, što znači lopov. Romi su najviše cijenili kratkodlaku varijantu.

Lurchera se rijetko vidi izvan Irske i Velike Britanije i još uvijek je uobičajen u svojoj matičnoj zemlji. Križaci s kolijem često nisu bili dovoljno veliki za obavljanje posla za kojeg je lurcher bio namijenjen. Romi su tradicionalno gledali s potcjenjivanjem na bilo kojeg lurchera koji nije bio pretežno greyhound, pošto ovi "slabiji" lurcheri nisu bili toliko dobri u lovu i nisu mogli izdržati cijeli dan lova. Romske stroge metode treninga gledane su s neodobravanjem od starne nekih uzgajivača, pošto su štenci počinjali raditi sa šest mjeseci. Samo štenci u vrhu su ostavljani; ostali su prodani uz tradicionalno cjenkanje.

Danas se parenje provodi sistematiziranije. Lurcheri se pare međusobno kako bi se održala vještina "pasmine" u progonu zečeva i kunića.

Skupina:
Goniči koji love pomoću vida.

Slike

lurch_greyhound.jpg

250px-rocky_lurcher.jpg

lurch_profil.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

250px-femalelurchercalledbubbles.jpglurch_grupa.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

lurch_voda.jpg

 

 

 

 

lurchergreyhoundsalukibeardedcollieuntitled.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači