VI. FCI skupina

Bigl - Beagle


beagle
Tipičan je pas čopora namjenjen gonjenju zečeva. Zbog toga ima čvrstu tjelesnu građu s elegantnim obrisom. Dok trči njegov je korak dug i elastičan. Vrlo su brzi i uporni trkači. šape su im jake i zatvorene. Na glavi imaju izraženo tjeme, potiljak i lagano zaobljen čeoni dio lubanje. Uši mu moraju doseći njušku ako ih potegnemo u tom smjeru. Glava ne smije djelovati grubo. Kraj repa je bijele boje i nošen je visoko. Dobrodušnost je tipična za ovu pasminu. Može biti trobojan (tricolor) i dvobojan (bicolor) i ima sve moguće boje pasa, osim jetrene. Visok je od 33 do 40 cm, a težak od 10 do 18 kg. Zdrav beagle živi 12 godina. Iako živi u obitelji, beagle je lovački pas. Možemo ga upotrijebiti za traganje. U šumi i na travnjaku odlično prati trag i na to treba računati kada želimo beaglea. Love u čoporu, često sa lovcem na konju, ali u većini slučajeva love pojedinačno ili u parovima uz pratnju lovca. Jednom kada krenu i opkole zeca laju melodičnim i ugodnim lavežom. Promjena u lavežu lovcu ukazuje da je zec izašao iz skrovišta. Samouvjeren je i vitalan, uvijek spreman na maženje. Društven je, uljudan i privržen cijeloj obitelji, a ne samo jednom čovjeku. Njegova društvenost je tolika da će se razveseliti kontaktu s bilo kim, pa čak i s provalnikom. Susretljiviji je od ostalih pasa, nasrtljivi beagle je netipičan. Zbog tvrdoglavosti treba s njim biti dosljedan. Mora mu biti jasno koliko daleko može ići, i ako to bude znao, učit će brže. Potrebno mu je puno kretanja i tjelesne aktivnosti. Ova pasmina se minimalno linja, a kratka dlaka ne zahtjeva veliku pažnju, četkanje je dovoljno. Voli lajati pa je to karakteristika koju bi vlasnici trebali prihvatiti. Beagle se voli igrati i osim nekih izuzetaka, jako voli djecu. Beagle je pas za ljude koji žele malog, ali aktivnog ljubimca. Uz dobro školovanje i dovoljno kretanja beagle će postati idealan obiteljski pas. Specifične bolesti beaglea nisu poznate. U znanstvenim ustanovama upotrebljavaju ih kao pokusne životinje.


Izvor: http://www.beaglecroatia.com/main.html

Više informacija o ovoj pasmini

Uzgajivačnice

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači