VI. FCI skupina

Bosanski oštrodlaki gonič - Barak

barak
Hrvatsko ime: Bosanski oštrodlaki gonič - Barak
Službeno ime (FCI): Bosnian coarse-haired Hound - called Barak
Originalno ime: Bosanski oštrodlaki gonič - Barak
Nadimak: Ilirski gonič, Chien courant de Bosnie a poil dur - dit Barak, Bosnischer Rauhhaariger Laufhund - genannt Barak, Bosnian coarse-haired Hound - named Barak, Sabueso de Bosnia de pelo duro - llamado Barak

FCI No: 155
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Bosna i Hercegovina
Visina: 46cm - 56cm
Težina: 16-24 kg

Barak spada u grupu goniča. Zajedničko svojstvo svih pasa ove skupine je da gone divljač i da je, ako je to potrebno, sprečavaju u daljnjem bijegu, te tako lovcu pružaju priliku da je ubije. Za pse, koji gone divljač stekčući, u našim je krajevima bio udomačen naziv brakirci, prema njemačkom i nizozemskom nazivu Bracke. Na svim ostalim jezicima nazivaju se analognim imenima: francuski - braque, italijanski-bracco, tj. ptičar.
Slavni predak goniča je pas sv. Huberta, pas s kojim je Hubertus lovio u sedmom stoljeću. Ovu pasminu uzgajali su bosanski begovi. Bila je poznata i opisana u evropskoj kinološkoj literaturi već krajem 19. stoljeća. Vrlo je cjenjen i ustaljenog uzgoja.
Pored toga, smatra se da ime barak potiče od turske riječi barak, što u prijevodu znači kostrušavi ili oštrodlaki ker. Samo ime ker, u prijevodu sa turskog jezika znači pas koji se oglašava kada goni divljač - gonič.
Surove bosanskohercegovačke planine su dom nizu divljih životinja, kao što su, zečevi, lisice, i divlje svinje. Lovci, u želji da stvore uspješnog goniča, stvorili su ovu pasminu u devetnaestom stoljeću. Njegova otporna i oštra dlaka mu nudi izolaciju i protekciju protiv surove klime. Bosanski oštrodlaki gonič je žilav, hrabar, živahan, i uporan. Ima tipične karateristike jednog goniča, i sa svojim dubokim glasom također je dobar čuvar. Dobro se odnosi prema djeci i ostalim psima. Raduje se aktivnostima, voljno spava napolju i rijetko ujeda.
Visina na grebenu bi trebala biti negdje oko 45-56 cm. Tijelo bi trebalo biti skoro kvadratično, mišićavo i sa dobrim kostima. Bosanski goniči imaju široku glavu sa ravnom i trokutastom lobanjom, uši koje nisu previše dugačke, vise blizu glave i nemaju nikakvih prevoja. Dlaka treba da bude oštra sa gustom poddlakom i kudravog izgleda.
Ranije je bio poznat kao Ilirski gonič, a pasmina je priznata 1965 pod imenom Bosanski oštrodlaki gonič - barak.

Izvor:
http://www.agroklub.com/agro-hobi/bosanski-ostrodlaki-gonic-barak/29/
http://cmell.tripod.com/barak/barakhr.htm#povijest

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači