VI. FCI skupina

Artuaški gonič

artois-hound
Hrvatsko ime: Bigl zečar
Službeno ime (FCI): Artois Hound
Originalno ime: Chien d'Artois
Nadimak: Briquet, Briquet d'Artois, Picard

FCI No: 28
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 53cm - 58cm
Težina: 28-30 kg

Artuaški gonič se smatra jednom od najstarijih francuskih pasmina pasa. Poznata pod nazivom Chien d'Artois, ova se pasmina smatra pretkom bigla. Artuaški gonič je lovački pas koji slijedi miris, a uzgaja se još od 15. stoljeća za lov na lisice, kuniće i drugu sitnu divljač. Pasminu ponekad nazivaju "briquet" zbog svoga malog rasta. Unatoč tome, dobro je građen. Ima snažne kosti i mišiće, gibak je i sposoban provlačiti se kroz gusto raslinje. Ova je pasmina temeljit i pedantan lovac. U šumi, žbunju ili na selu, artuaški će gonič upotrijebiti svoju brzinu, oštar njuh i pamet kako bi nadmudrio kunića, istjerao tvrdoglavog vepra ili rezerviranog jelena pred pušku lovca. Ova pasmina je zaista izvanredni pratilac u lovu. Posjeduje urođenu sposobnost koja ga čini stručnjakom u svome poslu, no treniranje nikad neće biti naodmet. Iako je inteligentan, artuaški gonič može biti vrlo tvrdoglav. Osoba koja radi s njim trebala bi paziti da trening bude motivirajući, a to znači kratak i zabavan. Učenje se mora provoditi čvrsto, ali s nježnošću, jer ukoliko se postavite agresivno, ovaj pas će biti još inatljiviji i nespremniji nastaviti učenje. Artuaški je gonič cijenjen zbog svojih legendarnih lovnih sposobnosti, no drag je i kao član obitelji zahvaljujući svojoj privrženosti, nježnosti i uravnoteženoj prirodi. Može biti prilično teško pronaći štene artuaškog goniča zbog njihovog malog broja. Zahvaljujući pažljivom uzgoju, pasmina ima vrlo malo predispozicija za bolesti, a očekivani životni vijek iznosi od 12 do 14 godina.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači