VI. FCI skupina

Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič

Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič

small-gascon-saintongeois
Hrvatsko ime: Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič
Službeno ime (FCI): Small Gascon saintongeois
Originalno ime: Petit gascon saintongeois
Nadimak: Virelade Hound

FCI No: 21
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 56cm - 62cm
Težina: 22-28 kg

Pasmina je nastala početkom 20. stoljeća u Francuskoj, od strane francuskih uzgajivača koji su željeli stvoriti manjeg psa s dokazano jednakom vrsnoćom u lovu koju posjeduje veliki gaskonjsko-sentanžujski gonič. Iz legla su odabirani manji primjerci i ti su psi postali temeljem malog gaskonjsko-sentanžujskog goniča. Ovi su psi stvoreni na jugozapadnoj obali Francuske sa određenom namjerom lova na kuniće.
S prosječnom visinom od 56 centimetara, mali je gonič prosječno 15 centimetara niži od svog srodnika velikog goniča. Ipak, ova mala pasmina posjeduje sve izvanredne lovačke sposobnosti kao i veća, te zaista predstavlja vrh vrhova. Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič je vrlo brz, ima nadmoćan osjet njuha i vibrirajući, duboki melodiozan glas. Uzgajivači koji su željeli razviti stručnjaka za lov na kuniće s ovom su pasminom zaista dobili ono na što su ciljali. Ovi psi nisu samo izvrsni lovci na kuniće, već ih prati reputacija hrabrih i vrsnih lovaca na ostalu krupnu divljač. Oni neće dozvoliti plijenu da im umakne i neće ih zastrašiti sukobljavanje i istjerivanje plijena koji je nekoliko puta veći od njih. Mali gaskonjsko-sentanžujski gonič je pas za razne namjene, savršeni lovački pratitelj za nekoga tko pripada grupi lovaca no ponekad želi loviti sam, jer ovo je pasmina koja se podjednako prilagođava čoporu i jednom lovcu.
Ovaj pas koji je prvobitno uzgojen za lov na kuniće ima zadivljujuću pojavu. Većina radnih pasa cijeni se zbog svojih lovačkih sposobnosti, a ne zbog fizičkog izgleda. Odaberete li ovu pasminu, dobit ćete oboje. To je tip psa s kojim ćete se ponosno prošetati u psećem parku. Ova pasmina srednje veličine posjeduje plemenit i istaknut izgled, a karakter mu je prijateljski te ga cijene zbog njegovog uravnoteženog temperamenta.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači