VI. FCI skupina

Plavi oštrodlaki gaskonjski gonič

Plavi oštrodlaki gaskonjski gonič

griffon-bleu-de-gascogne
Hrvatsko ime: Plavi oštrodlaki gaskonjski gonič
Službeno ime (FCI): Blue Gascony Griffon
Originalno ime: Griffon bleu de Gascogne
Nadimak: Bleu de Gascogne, Rough Coated Gascony Griffon, Blue Gascony Griffon

FCI No: 32
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 48cm - 60cm
Težina: 16-18 kg

Plavi oštrodlaki gaskonjski gonič je vrsta goniča koji lovi njuhom, a potječe iz Francuske. Pasmina je nastala križanjem plavog gaskonjskog goniča i nivernejskog oštrodlakog goniča. Ovaj pas srednje veličine je jedna od četiri podvrste plavog gaskonjskog goniča. Ostale tri su mali plavi gaskonjski gonič, plavi gaskonjski baset i veliki plavi gaskonjski gonič. Sve su ove pasmine priznati lovci, te posjeduju izvrstan osjet njuha i neiscrpnu energiju za lov. Slično kao i ostale tri podvrste, plavi oštrodlaki gaskonjski gonič koristi se u lovu na sitnu i krupnu divljač. Francuski lovci jako cijene ove pse zbog njihove svestrane upotrebljivosti. S njima se može loviti i pojedinačno, no najčešće love u čoporu. U Francuskoj metode lova poput lova uz slobodnu paljbu ("Chasse a Courre") i lova na zapovijed ("Chasse a Tir") zahtijevaju 20 do čak 100 pasa za lov na vepra ili jelena. Ono što razlikuje plavog oštrodlakog gaskonjskog goniča od tri ostale njemu srodne pasmine je njegova gruba i raščupana dlaka istočkana plavim. Njegova čekinjava dlaka je kraća na glavi, no svejedno tvori guste obrve. Dlaka boje škriljevca je jasno označena malim i velikim crnim mrljama. Crne oznake okružuju oči i prekrivaju uši. Crna mrlja na bijeloj dlaci koja dijeli crne oznake na glavi je pasminska karakteristika. Plavi oštrodlaki gaskonjski gonič je zdrava pasmina, s prosječnim životnim vijekom od 12 godina. Interes za ovu pasminu jenjao je u prijašnjim godinama, no francuski je gonič ponovno doveden na scenu i polako ali sigurno dobiva na popularnosti ne samo kao lovački pas, već i kao kućni pratitelj.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači