VI. FCI skupina

Nivernejski oštrodlaki gonič

Nivernejski oštrodlaki gonič

griffon-nivernais
Hrvatsko ime: Nivernejski oštrodlaki gonič
Službeno ime (FCI): Griffon nivernais
Originalno ime: Griffon nivernais
Nadimak: Chien de Pays, Nivernais

FCI No: 17
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 53cm - 60cm
Težina: 22-25 kg

Nivernejski oštrodlaki gonič izvorno je uzgojen za lov na medvjede i vukove. Vjerojatno nema ništa više što bi lovac mogao tražiti od ovog psa. Pasmina poznata pod imenom Chien de Pays je odvažna, robustne građe i neusporedivom željom za lovom. Ovaj strastveni i neumorni lovac ima izvrstan njuh i ugodan glas-kvalitete koje francuski lovci najviše cijene. Plemstvo je davalo prednost ovoj pasmini stoljećima zbog njezinih nasljednih izuzetnih lovačkih sposobnosti. Ovaj hrabar pas pokazuje inicijativu i samostalnost u lovu. U Francuskoj se smatra najboljim lovcem na divlje svinje.
Iako je porijeklo nivernejskog oštrodlakog goniča obavijeno tamom, ova se pasmina smatra jednom od najstarijih lovačkih pasmina goniča u Francuskoj. Kako mu i ime govori, nastao je u području Nivernais u središnjoj Francuskoj. Obično lovi u čoporu, no može loviti i samostalno. Ranije se lovni teren znao proširiti preko područja od 100 kilometara i trajati danima. Pasmina je poznata zbog svoje velike izdržljivosti, te se uspješno prilagodio toj vrsti lova. Smatraju ih specijalistima u lovu na vukove, jer posjeduju vještinu potrebnu za proganjanje plijena preko neravnog terena čak i po hladnoći i kiši. Ako je potrebno, neće oklijevati niti od skoka u vodu da bi slijedili svoj ulov. Dlaka čvrsta poput žice je njegova vrijedna karakteristika, budući da mu služi kao zaštita kada treba slijediti plijen kroz gusto žbunje.
Ova oštra dlaka koja ostavlja dojam neurednosti i zapuštenosti mogla bi odbiti moguće vlasnike koji traže ljubimca elegantnog izgleda. Ipak, ovaj pas prljavog izgleda ima odanu i privrženu osobnost. Može ostavljati melankoličan dojam, no nije agresivan i predstavlja izvrsnog pratitelja jednom kad završi lovna sezona.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači