VI. FCI skupina

Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič

Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič styrian-coarse-haired-hound
Hrvatsko ime: Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič
Službeno ime (FCI): Styrian coarse-haired Hound
Originalno ime: Steirische Rauhhaarbracke
Nadimak: Steirische Rauhhaarbracke, Peintinger Bracke, Steirische Rauhhaarige Hochgebirgsbracke, Wirehair Styrian Mountain

FCI No: 62
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Austrija
Visina: 45cm - 53cm
Težina: 15-18 kg

Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič je jedna od triju pasmina pasa poznatih kao veliki goniči, nazvani tako jer su ti psi stvoreni primarno za lov u planinskom području Austrije, a koje je također poznato po svojoj nemilosrdnoj klimi. Ova se pasmina rijetko viđa u drugim dijelovima svijeta. Poznata kao štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič u Austriji, njome se isključivo služi za lov i praćenje ranjene divljači. Nastao od hanoverskog i istarskog goniča, ovaj pas je poznat po svom izvrsnom njuhu i prekriven je jako poželjnom gustom dlakom, zbog koje je otporan na ružno vrijeme koje vlada na velikim visinama u austrijskim planinama.
Ova pasmina nastala u Štajerskoj je energična i izuzetno pokretna. Sa svojim mišićavim i gipkim tijelom može lako savladati najteži teren. To je strastven i uporan lovac. Jednom kad otkrije miris neće odustati od svog plijena, čak i ako to znači podnositi žeđ, glad, hladnoću, vrućinu i druge neugode. Ovaj inteligentni lovac na tragu je tih, no kada slijedi vrući miris, postaje jako glasan. Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič je sposoban lovac. Njegov uobičajeni plijen su zečevi, kunići i druga sitna divljač, iako znaju loviti i veprove i drugu krupnu divljač. Zbog njegovog izvrsnog njuha koristi se i za traganje za ranjenom divljači.
Štajerski oštrodlaki visokobrdski gonič je rijetka pasmina. U Austriji i susjednim zemljama većinu ovih pasa drže lovci. Ovaj radišan i strastven lovac možda ima strog i ozbiljan izraz, no zapravo je odan i privržen. Osim što je visoko cijenjen kao lovac, ovaj pas je i omiljeni obiteljski ljubimac.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači