VI. FCI skupina

Poljski gonič

Poljski gonič

ogar-polski
Hrvatsko ime: Poljski gonič
Službeno ime (FCI): Polish Hound
Originalno ime: Ogar Polski
Nadimak: Polish Hound, Brachet polonais, Sabueso Polaco, Polnische Bracke, Braco Polones

FCI No: 52
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Poljska
Visina: 55cm - 65cm
Težina: 20-32 kg

Poljski gonič, ili izvorno Ogar Polski, nastao je kao lovna pasmina. Ova pasmina postoji od XIII. stoljeća i bila je omiljeni lovni pratitelj poljskog plemstva. Ovi su goniči postali uobičajena slika u dvorcima plemića od XIV.-XVIII. stoljeća. Porijeklo pasmine je prilično nejasno. Neki vjeruju kako je poljski gonič nastao kada su psi svetog Huberta križani s lokalnim pasminama, a moguće je i da potjeće od njemačkih i austrijskih pasmina.
Poljski gonič je velika pasmina tragača s impresivnim, mišićavim tijelom. Cijenjeni su zbog svog istančanog njuha i divnog rezonantnog glasa. Ovaj strastveni lovac poznat je po upornosti koja graniči s tvrdoglavošću. Kada se radi o praćenju traga, loše vrijeme i težak teren neće nikad obeshrabriti poljskog goniča. Prekrasan "pjevni" glas jedna je od prepoznatljivih karakteristika pasmine. Trčeći u postojanom galopu, ovaj pas neumorno laje dok slijedi trag.
Poljski gonič ima prosjećni životni vijek od 13 do 14 godina. Budući da spada u velike pasmine, sazrijeva sporo. Ovi psi nisu izbirljivci pri jelu-preporucljivo ih je hraniti kvalitetnom hranom podijeljenom u nekoliko manjih obroka radi boljeg zdravlja. Pasmina je prvenstveno i prije svega lovac. Zbog njihovog ograničenog broja, rijetko ih se može vidjeti na natjecanjima, međutim, onda kada se natjeću, gotov uvijek i pobijede. Poljski gonič idealan je pratitelj i obiteljski ljubimac. Ova se inteligentna pasmina lako dresira i ima ljubak i odan temperament. Na oprezu prema strancima i vrlo zaštitnički rapsoložen prema svojoj ljudskoj obitelji, ovaj je pas izvrstan čuvar, koji ce štititi obitelj i teritorij pod bilo koju cijenu.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači