VI. FCI skupina

Hamiltonov gonič

Hamiltonov gonič

hamilton-hound
Hrvatsko ime: Hamiltonov gonič
Službeno ime (FCI): Hamilton Hound
Originalno ime: Hamiltonstövare
Nadimak: Hamilton Hound, Swedish Foxhound, Hamilton, Chien courant Hamilton, Hamilton-Bracke, Hamilton-Laufhund, Hamiltonstovare

FCI No: 132
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Švedska
Visina: 49cm - 61cm
Težina: 22-27 kg

 

Hamiltonov gonič je srednje velika pasmina lovačkog psa elegantong i impresivnog izgleda. S atletskim i mišićavim tijelom, bogatom zlatnocrvenkastom dlakom koja više privlači pogled od jasno definiranog crnog plašta i bijele mrlje na čelu; bijelih ukrasa na njušci, bjeline poput podbratka koja se spušta niz vrat, bijelog vrha repa i četiri bijele šape, nitko se ne bi mogao ne složiti da se radi o istinski prekrasnoj pasmini.
Ove pse jako cijene u Švedskoj, njihovoj zemlji porijekla, te su zapravo postali dio njenih narodnih predaja. Prema legendi Tomten, mali vilenjak za kojega se vjeruje da švedskim graditeljima pomaže u kućanskim poslovima, kao pratitelja ima hamiltonovog goniča. Hamiltonov je gonič prvenstveno nastao radi lova na lisice i divlje zečeve. Švedski lovci navikli su loviti samo s jednim psom, te je tako i ova pasmina trenirana za samostalan lov. To je odvažan i strastven lovac. Kad se radi o lovu, čini se da je skoncentriran samo na jedno. Jednom kad nanjuši miris, ovaj pas će zanemariti sve ostalo i bez obzira koliko mu opoziva uputili, nećete ga natjerati da se vrati. Izvorno uzgojen radi lova na sitnu divljač, koriste ga i za praćenje traga krupne divljači. Ovaj sposoban i svestran lovac ima umijeće potrebno za istjerivanje i usmjeravanje plijena pred pušku lovca u zasjedi. Hamiltonov gonič je lajav i voli čuti vlastiti glas dok lovi. Neprekidno lajanje omogućuje lovcu da lako locira plijen i psa.
Hamiltonov gonič je izvrstan lovac, ali isto tako posjeduje kvalitete potrebne da bude idealni kućni pratitelj. Ipak, ovoj pasmini bi velike koristi donijela socijalizacija i trening poslušnosti. Trening poslušnosti nužan je za bilo koju pasminu i dobro odgojen pas može biti jako ugodno društvo. Hamiltonovom je goniču potrebna čvrsta ruka jer je ova pasmina tvrdoglava i može ih biti teško odgojiti. Trening koji bi trebao započeti u ranoj dobi mora biti potkrijepljen nagradama i pohvalama. Sa socijalizacijom se također mora započeti dok je pas još štene, kako bi se postigao njegov idealni psihološki razvoj. Dobro odgojeno i socijalizirano štene hamiltonovog goniča izrast će u skladnog odraslog psa ujednačene naravi.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači