VI. FCI skupina

Vestfalski brak jazavčar

Vestfalski brak jazavčar
westphalian-dachsbracke
Hrvatsko ime: Vestfalski brak jazavčar
Službeno ime (FCI): Westphalian Dachsbracke
Originalno ime: Westfälische Dachsbracke
Nadimak: Westphalian Hound

FCI No: 100
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Njemačka
Visina: 30cm - 38cm
Težina: 13-17 kg

 

 

Vestfalski brak jazavčar je kratkonoga pasmina srednje veličine njemačkog porijekla. Pasmina je nastala u njemačkoj pokrajini Vestfaliji i zapravo predstavlja umanjenu verziju njemačkog goniča. Smatra se da je njemački gonič križan s jazavčarem i tako je nastala ova pasmina. Pasmina je zadržala većinu fizičkih obilježja njemačkog goniča, no preuzela je kompaktnu i snažnu građu jazavčara. Ovješen uši, crvena, crna i bijela boja kratke dlake kao i tjelesna građa jako nalikuju biglu. Ova je pasmina značajno sudjelovala u razvoju švedskog goniča pomoću njuha, drevera (ili švedskog niskonogog goniča). Njihova je povezanost očita, zapravo, nepoznavatelj se može zabuniti i smatrati da pripadaju istoj pasmini.
Vestfalski brak jazavčar je prvobitno uzgojen kako bi odgovorio na zahtjev za kratkonogom lovačkom pasminom. Njegove kratke noge omogućuju mu prodor u brloge, jazbine i špilje. To je tvrdoglav i uporan lovac, koji neće dozvoliti plijenu da umakne, čak i ako to znači slijediti zeca, kunića ili lisicu satima. S obzirom na svoju veličinu, pas je cijenjen kao izvrstan lovac na veprove. Budući da posjeduje izvrstan njuh, pasmina je naviknuta slijediti trag krvi. Njemački lovci ga jako cijene zbog njegove stručnosti u kružnom lovu. Pas cijelo vrijeme laje dok goni plijen u krugovima i navodi ga pred pušku lovca. Vestfalski se brak jazavčar ne boji plijena puno većeg od sebe, no s obzirom na kratke noge, njegova se stručnost ne može potpuno iskazati u dubokom snijegu.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači