VI. FCI skupina

Plavi gaskonjski baset

Plavi gaskonjski baset

blue-gascony-basset
Hrvatsko ime: Plavi gaskonjski baset
Službeno ime (FCI): Blue Gascony Basset
Originalno ime: Basset bleu de Gascogne
Nadimak: Blue Gascony Basset, Bleus de Gascogne

FCI No: 35
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 30cm - 38cm
Težina: 16-20 kg

 

Baset dolazi od starofrancuske riječi "bas(se)", koja doslovno znači nizak ili kratak. Kada čujete riječ baset, na pamet će vam pasti predebeli psić iz reklame za cipele. Baset iz te reklame daje dojam da se radi o lijenom dokoličaru, što je daleko od njegovih pravih odlika.
Plavi gaskonjski baset je tip goniča, pasmina dugih leđe i kratkih nogu porijeklom iz Gaskonje, područja u jugozapadnom dijelu Francuske. Ne samo da nije lijen, već je to vrlo aktivan i pokretan pas poznat po svojoj vještini u lovu na zečeve i kuniće. Pas je niske građe, a od ostalih se pasmina razlikuje po svojim dugim ušima. Ova obilježja pasmine imaju svoju svrhu. Patuljasto kratke noge usporavaju mu brzinu, tako da ga lovci koji idu pješice mogu lako pratiti; nisko tijelo omogućuje mu da uđe u brlog i slijedi plijen kroz gustu vegetaciju. Plavi gaskonjski baset već ima istančan njuh, no duge uši su vrlo vrijedne dok pas lovi jer uzburkavaju miris plijena. Istočkana plava boja dlake razvijena je kako bi se pas mogao nositi sa zasljepljujućim suncem gaskonjskog područja.
Ta obilježja čine ovog psa izvrsnim lovcem. Gaskonjski baset ima prekrasan glas kad zavija. On je opsesivni lovac-jednom kad osjeti miris, ispustit će zavijanje iz dubine grla kako bi upozorio lovca.
Moderna vremena promijenila su zanimanje ljudi za lov i njihovu fascinaciju njime. Plavi gaskonjski goniči primarno su uzgojeni radi lova, no kako je opadala popularnost lova, tako se smanjivala i potreba za ovim psima. Ipak, plavi gaskonjski gonič ima privrženu i sretnu narav. Pas je odličan lovac, no isto tako i dobar ljubimac, koji će svojoj obitelji priuštiti sate i sate zabave.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači