VI. FCI skupina

Bretanjski riđi baset

Bretanjski riđi baset

fawn-brittany-basset
Hrvatsko ime: Bretanjski riđi baset
Službeno ime (FCI): Fawn Brittany Basset
Originalno ime: Basset fauve de Bretagne
Nadimak: Fawn Brittany Basset, Tawny Brittany Basset

FCI No: 36
Grupa: VI. FCI (Goniči tragači po krvi i srodne pasmine)
Sekcija: Goniči
Namjena: Pas za lov

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 32cm - 38cm
Težina: 16-18 kg

Bretanjski riđi baset, poznat i pod nazivom svijetlosmeđi bretojski baset, je "veliki pas u malom pakovanju". Unatoč veličini, pas lako savladava pala stabla i vijuga između trnovitog žbunja u potjeri za plijenom. Mala Veličina je prednost koja omogućuje psu da uđe u brlog plijena, pothvat koji veci psi ne mogu postici.
Pas potječe iz Bretanje u Francuskoj. U psećem svijetu postoje tri tipa bretanjskog riđeg baseta-veliki (sada izumro), oštrodlaki i baset. Oštrodlaka varijanta i dalje postoji iako se smatra rijetkom. Ove se pse ne može naći van Francuske. Baseta se nekoć smatralo rijetkom pasminom, no 2007. godine skinut je s liste rijetkih pasmina jer stječe popularnost u Europi. Prvotno uzgojen da bude lovac, ovaj je pas zadržao svoju ljubav za potjerom, no također se razvio u maženoga psa za izložbe. U Švedskoj i Americi ove su pse uvježbali da budu izvrsni psi za traganje i spašavanje. U Velikoj Britaniji koriste ih kao uspješne terapeutske pse. Iako je njihov pravi poziv lov, ti se psi natječu i postižu iznimno dobre rezultate u natjecanjima poslušnosti.
Bretanjski riđi baset razvio se u privrženog kućnog pratitelja koji voli zabavu. To su općenito psi dobre naravi koji jako dobro odgovaraju na trening. Ovaj je pas izvrstan izbor za vlasnika koji je odsutan cijeli dan i ima vremena za njega samo nakon posla. Pas će biti sretan da leži kraj vatre cijeli dan i bit će u stanju pripravnosti, budan i spreman za maženje kad vlasnik stigne kući. Uz to ovaj pas nije izbirljiv i pojest će sve što mu je ponuđeno.
Ipak, ovi su psi lovci i tvrdoglavost im je urođena. Trebalo bi ih naučiti naredbi opoziva još u štenećoj dobi, no u većini će se slučajeva pas jednostavno "praviti gluh", posebno ako je osjetio zanimljiv miris.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači