VII. FCI skupina

Ariješki ptičar

Ariješki ptičar

ariege-pointing-dog2
Hrvatsko ime: Ariješki ptičar
Službeno ime (FCI): Ariege Pointing Dog
Originalno ime: Braque de l'Ariege
Nadimak: Ariješki ptičar, Ariege Pointing Dog, Braque de l'Ariege, Braco del Ariege, Ariege-Vorstehhund, Ariješki brak, Ariege Setter, Ariege Pointer

FCI No: 177
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 56cm - 67cm
Težina: 25-30 kg

 

Ariješki ptičar je relativno nova pasmina, razvijena u frnacuskoj provinciji Ariege u 19. stoljeću, po čemu je i dobila ime. Ova je pasmina poznat i pod nazivima Braque de Toulouse i Braque du Midi. Ariješki je ptičar tip pointera, što znači da posjeduje instinkt za pokazivanjem. Pas koristi njušku kako bi ukazao lovcu na položaj plijena. Taj nagon se kod njih počinje iskazivati već u dobi od dva mjeseca.

Osim što je pointer, ariješki ptičar je i višenamjenski lovački pas, koji je sposoban loviti, pokazivati i donositi plijen. Sve zadatke sposoban je obaviti kako na čvrstom tlu, tako i u vodi. Ova je pasmina primarno uzgojena radi lova na zečeve, prepelice, jarebice i razne vrste divljači.

Ariješki ptičar je brakoidni tip psa, što znači da ima čvrsto građeno tijelo bez pretjerane težine, a to mu daje dojam snage. Ova je pasmina brza i energična i posjeduje izuzetan njuh. To je najpouzdaniji lovčev pratitelj, jer u lovu pokazuje inicijativu-lovac mu ne mora izdavati naredbe. Ipak, ariješki je ptičar samostalna pasmina. Čvrsti trening je prijeko potreban kako bi se pas pokorio gospodarovoj volji. Takav trening ne predstavlja izazov, jer je pas dobroćudan i poslušan. Ovaj pas je jako drag i može biti izvrstan kućni ljubimac, budući da je odan i privržen članovima svoje obitelji.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači