VII. FCI skupina

Francuski gaskonjski ptičar

Gaskonjski ptičar

gaskonjski-pticar
Hrvatsko ime: Gaskonjski ptičar
Službeno ime (FCI): French Pointing Dog - Gascogne type
Originalno ime: Braque français, type Gascogne - grande taille
Nadimak: Francuski ptičar Gaskonjski tip, Braque français, type Gascogne, French Pointing Dog - Gascogne type, Französischer-Vorstehhund - Typus Gascogne, Braco francés, tipo Gascuna talla grande, French Pointer, Gaskonjski ptičar, Francuski seter, Gaskonjski poenter

FCI No: 133
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 56cm - 69cm
Težina: 20-32 kg

 

Gaskonjski ptičar se smatra jednom od rjeđih pasmina pasa. Pasmina je dobila ime po Gascony, pokrajini u južnoj Francuskoj gdje je nastala. Smatra se da je ova pasmina rezultat sparivanja uvezenih španjolskih i talijanskih ptičara. Prema drugoj teoriji o njihovom podrijetlu, moguće da potječe od srednjovjekovne pasmine ptičara iz 14. stoljeća, Chien d'Oysel.

Gaskonjski ptičar je velika i lijepa pasmina plemenitog izgleda. To je moćan pas snažnih kostiju koji ne izgleda preteško. Pas je brz i sposoban lovac, cijenjen od francuskih zaljubljenika u lov zbog svojih izvrsnih sposobnosti lova, pokazivanja i donošenja preko 200 godina. To je metodičan lovac koji pokazuje upornost, pa može biti i opsesivan prilikom slijeđenja traga. Gaskonjski ptičar u lovu predstavlja prekrasan prizor. Pas trči jako brzo i vraća se nazad po tragu kako bi našao plijen. S nosom u zraku istražuje mirise, a jednako je sposoban pronaći miris plijena na tlu, čak i ako se nalazi ispod guste vegetacije.
Gaskonjski ptičar nije samo cijenjeni lovac-on predstavlja i iznimnog obiteljskog ljubimca. To je poslušan, odan i privržen pratitelj u kući. Kao stražar nije učinkovit, jer je poznat po svojoj blagosti i vrlo prijateljskom ponašanju. Lako ga je trenirati zbog visoke inteligencije, no posjeduje osjetljivu osobnost. Trening bi se trebao provoditi na uporan i čvrst, ali istodobno blag način. Pas će loše reagirati na grube metode treninga. Ukoliko se započne sa igrom, bit će voljniji i poslušniji.
Pasmina je bila na rubu izumiranja na početku 20. stoljeća. Nasreću, spasili su je predani uzgajivači, a moguće ju je vidjeti samo u njenoj zemlji porijekla. Francuski ptičar ne uživa u popularnosti kakvu je imao u prošlosti. Nema ih puno, no više nisu na rubu izumiranja, zahvaljujući činjenici da ih francuski lovci izuzetno cijene zbog njihovih iznimnih lovnih sposobnosti.

 

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači