VII. FCI skupina

Slovački oštrodlaki ptičar

Slovački oštrodlaki ptičar

slovacki-ostrodlaki-pticar

Hrvatsko ime: Slovački oštrodlaki ptičar
Službeno ime (FCI): Wire-haired Slovakian Pointer
Originalno ime: Slovenský Hrubosrsty Stavac (Ohar)
Nadimak: Ohar, Slovensky Hrubosrsky Stavac, Slovakian Rough Haired Pointer

FCI No: 320
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Kontinentalni ptičari
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Slovačka
Visina: 57cm - 68cm
Težina: 25-35 kg
Životni vijek: 14-15 godina

Slovački oštrodlaki ptičar je radna pasmina za sve namjene, nastala u bivšoj Čehoslovačkoj nakon Drugog svjetskog rata. Za ovog psa se smatra kako je nastao spajanjem vajmarskog ptičara, njemačkog oštrodlakog ptičara i češkog oštrodlakog ptičara. Taj nedavno razvijeni lovački pas koji pokazuje i donosi plijen priznat je u Slovačkoj kao Slovensky Ohar. Ipak, van zemlje porijekla ima brojne, zbunjujuće slične nazive. Slovački oštrodlaki ptičar (SOP) poznat je i kao slovački oštrodlaki grifon, pa ga često brkaju s pravim oštrodlakim grifonom. To su različite pasmine, a oštrodlaki se grifon od njega razlikuje po manjem tijelu i malo dužoj dlaci.

SOP je višenamjenski lovački pas koji pristaje svakom lovcu. Sposoban je raditi u teškim uvjetima, bilo na kopnu, bilo u vodi. Taj prirodni tragač ima superioran nos i urođenu odlučnost da slijedi miris u zraku i na tlu. Zahvaljujući svojoj veličini, izdržljivosti i dobrom tempu, ovaj pas može pokriti velike poteze zemlje. Gusta dlaka ga štiti kada lovi u području prekrivenom gustim raslinjem. SOP je jednako sposoban i rado donosi plijen iz vode. Miran dok pokazuje, on je također izvrstan pas nakon pucnja i bez oklijevanja donosi pogođeni plijen.

SOP je strastveni lovac i slovački ga lovci jako cijene jer je pouzdan i fokusiran na terenu. Uza sve to, ova pasmina posjeduje i druge poželjne karakteristike. Pas je drag, odan i miran u kući. POS je najpogodniji izbor za vikend lovca, pošto će pas biti odličan pratitelj u kući preko tjedna. Vrlo ga je lako trenirati jer je jako inteligentan. POS nema urođenih genetskih problema. Životni vijek ove čvrste pasmine je od 14 do 15 godina.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači