VII. FCI skupina

Pikardijski španijel

Pikardijski španijel

pikardijski-spanijel

Hrvatsko ime: Pikardijski španijel
Službeno ime (FCI): Picardy Spaniel
Originalno ime: Epagneul picard
Nadimak: Epagneul picard, Picardy SPaniel, Spaniel picardo, Picardie-Spaniel

FCI No: 108
Grupa: VII. FCI (Ptičari)
Sekcija: Tip šanijel
Namjena: Sportski pas

Zemlja porijekla: Francuska
Visina: 55cm - 60cm
Težina: 19,5 – 20,5 kg
Životni vijek: 12 - 14 godina
Štenci: prosječno 8

Pikardijski španijel je pasmina lovačkog psa koja potječe iz doline Somme u pokrajini Pikardiji u Francuskoj. Njegovo porijeklo, kao i porijeklo bilo koje druge stare pasmine, nije detaljno zabilježeno. Stručnjaci vjeruju kako ova pasmina potječe od drevnog francuskog španijela koji je poznatiji pod imenom Oyselov španijel.

Pikardijski španijel je robustan i energičan pas koji je poznat po svojim iznimnim lovnim sposobnostima. On je marljiv i metodičan lovac, koji će pretražiti bilo koji teren u potrazi za pernatim i krznenim plijenom u različitim vremenskim uvjetima. Ipak, njegova je specijalnost lov na patke i guske iz močvara.

Nepoznavatelj će često zamijeniti pikardijskog španijela za plavog pikardijskog španijela. Osim što je plavi pikardijski španijel blaže naravi, najočitija razlika je u boji dlake. Pikardijski španijel ima smeđu dlaku, dok plavi pikardijski španijel, kako mu i ime govori, ima plavo istočkanu dlaku. Osim boje, ove dvije pasmine imaju skoro isti standard.

Pikardijski je španijel starija pasmina; zapravo, plavi pikardijski španijel je nastao križanjem pikardijskog španijela i britanskih setera. Prirodno stvaranje pikardijskog španijela dogodilo se za vrijeme britanske karantine. Britanski lovci koji su iskorištavali francuska lovišta bogata plijenom bili su prisiljeni ostaviti svoje engleske pse u pokrajini Pikardiji, kada psima nije bilo dozvoljeno vratiti se na teritorij Britanije. Iz tog razloga, sparivanje među domaćim lovačkim psima i engleskim seterima bilo je neizbježno.

Pikardijski španijel je odvažan i uporan pas. Lovac ne bi mogao poželjeti prikladnijeg pratitelja u lovu. Ovaj je pas međutim prirodno ljubak, uvijek dobre volje i spreman ugoditi svome gospodaru. Zbog tih kvaliteta ovaj pas nije drag samo lovcima, već i ostalim članovima obitelji.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači