Odgoj i školovanje

Komanda Pored

naredba-pored
KOMANDA „PORED"
Vježba 1.

Usvajanjem osnovnih pravila edukacije krenimo na prvu komandu "PORED"
Komandu „UZ" koristiti ćemo kasnije kod postavljanja psa u osnovni položaj.

Šetnja s štenetom trebala bi biti zadovoljstvo za vlasnika kako i za štene. Štene treba hodati uz lijevu nogu bez potezanja napred, nazad ili povlačenja bočno.
Kako tu vježbu pravilno naučiti?
Vježbu treba izvoditi na mirnom mjestu bez iznenađenja i ostalih faktora uzbuđivanja i odvlačenja pažnje. Poželjno je da u prvim danima vježbanja teren bude poznat štenetu.
Normalnim korakom hodamo i u lijevoj ruci držimo povodnik. U trenutku kad štene počne vući povodnik zaustavljamo se i čekamo da štene sjedne, te na taj način olabavi povodnik Ukoliko je povodnik zategnut lagano ga povlačimo kako bi štene sjelo u položaju gdje povodnik nije zategnut. Štene sjeda bez da izgovorimo komandu „SJEDI".
Komandu „SJEDI" koristiti ćemo u kasnijim vježbama kod položaja psa u sjedećem položaju i kod udaljavanju od psa.
Nakon što je sjeo nastavimo hodati uz prethodno izrečenu komandu PORED. Ukoliko pas ponovno vuče zaustavljamo se bez da ga gledamo i čekamo da zauzme mjesto bez natezanja i tek tada opet krenemo nakon izrečene komande PORED.
Ukoliko to vršimo korektno i s ponavljanjem, pas će ubrzo shvatiti, ukoliko ne ide uz nogu i s opuštenim povodnikom, da hodom uz potezanje povodnika neće nikud stići.

Kod provođenja te vježbe treba imati na umu pravilo:
- Kad vježbanja ne žurimo, jer imamo dovoljno vremena na raspolaganju za vježbu
- Kretanje započeti s uvjek lijevom nogom, jer pas tokom šetnje s lijeve strane vodiča prati lijevu nogu.

Tu komandu praćenja moguće je izvoditi na nekoliko drugih načina koji su također efikasni, pa ćemo nabrojiti samo dva najčešća:

- Hodanje s povodnikom i okovratnikom u obliku davilice i povlačenjem vršiti korekciju hoda. Takav način vježbe se preporuča s mladim psima od 6mj. starosti. S mlađim psima treba biti pažljiv i imati mjeru prilikom povlaćenja. Vježba se izvodi kao druga vježba, nakon naučene prve vježbe „sjedi- kod zaustavljanja, gdje pas bez izdavanja komande samoinicjativno sjeda prilikom zaustavljanja vodiča. Početak hoda vodič vrši lijevom nogom i praćenje uz nogu vrši se bez komande. Time se povećava koncentracija psa na vodiča i njegove namjere.

Posebnu pažnju treba imati prilikom postavljanja lančanog okovratnika (davilice - lančić s dvije veće alke na krajevima) kako ne bi bila stalno zategnuta. Provućeni dio lančića prema povodniku treba ići s gornje lijeve strane vrata. Ukoliko je obrnuto postavljen prilikom potezanja lančić se steže i kod spuštanja povodnika se ne opušta. S tako postavljenom davilicom nije moguća obuka, jer pas ne razlikuje stanje okovratnika i ne povezuje ga s dobro ili loše učinjenom radnjom. Riječ davilica je loše odabrana, jer se psa prilikom vježbe ne davi već samo stvara osjećaj nelagode kod nepravilne radnje.)
- Hodanje na dužem povodniku bez obzira na položaj šteneta i neometano laganim korakom hodati po liniji kvadrata stranica cca 5x5. Štene će shvatiti kako je najudobnije hodati uz vodiča, a vodič sukladno naučenom skraćuje povodnik.

Marijan Gombač
Uzgajivačnica njemačkih ovčara KRAS GOTNIK
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
www.krasgotnik.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači