Uzgajivači

Podizanje ušiju kod šteneta njemačkog ovčara


njemacki-ovcar-padajuce-uhoKod njemačkog ovčara, počinju se uspravljati uši u dobi od 8 tjedana pa sve do 6 mjeseci starosti. U periodu podizanja ušiju često se primjete usponi i padovi ušiju, a to je najčešće i znak da će se u konačnosti podići. Uzrok takvog podizanja je u nejednolikosti trošenja kalcija koji odlazi u rast zubiju i nedovoljno u ušnu hrskavicu. U razdoblju odrastanja preporuča se kvalitetna hrana koja ima dobar odnos kalcija i fosfora te ostalih tvari koje uravnotežuju odnos rasta i potrebe za određenom količinom pojedinih elemenata i minerala. Ne preporuča se uzimanje većih količina kalcija od količina propisanih za velike pse za dob odrastanja koju propisuju kvalitetni proizvođači hrane. Veća količina kalcija i neuravnoteženost s drugim mineralima mogla bi izazvati druge neželjene posljedice u zglobovima i hrskavičnoj masi.

Nedovoljna jačina mišića u korijenu uši također može biti uzrok nepodizanja ušiju. Jačanje mišića čeljusti i ušiju postiže se grizenjem različitih gumeno-plastičnih igračaka ili suhih kožnih pripravaka (životinjskog porjekla) u obliku kosti ili štapa. Često igra i zvukovi  pojaćavaju  pozornost te motiviraju štene da podiže uši.

Uzrok padajućih ušiju može biti i posljedica genetskog nasljeđa bližih ili daljnjih predaka. Uzgajivači to nastoje suzbiti odabirom rasplodnih jedinki koje imaju korektne i tvrde uši. Mekost ušiju kao mana uočava se kod pojedinih odraslih ovčara prilikom kretanja u kasu (vidljivo je njihanje gornjeg dijela ušiju napred - nazad od osnovnog položaja). Takvi psi u pravilu budu lošije ocjenjeni na specijalnim izložbama njemačkih ovčara.

Ukoliko i nakon 5 mjeseci starosti uši nisu podignute potrebno je potražiti pomoć veterinara ili znalca koji može izraditi potporu i privremeno je zalijepiti u uho, kako bi se uho zadržalo u ispravnom položaju. Potpora se izrađuje od tankog i lakog plastičnog materijala ( sličan materijalu od plastičnih boca za mineralnu vodu) u obliku uške. Takva osnova potpore se oblijepi s pričvrsnim flasterom, kako ne bi izazvala povrede uslijed trenja o ušku. Ušku je potrebno prije lijepljenja potpore obrijati s unutrašnje strane. Potpora se stavlja do korijena uške gdje počinju ušne neravnine. Lijepljenje se vrši neoprenskim ljepilom koje ne iritira kožu i dovoljno je izdržljivo da drži potporu s unutrašnje strane slijepljenu oko 14 dana.

Rijetka je pojava da se uši podignu i nakon 10 mjeseci, ti primjeri imaju vjerojatno uzrok u načinu prehrane štenca, upitnoj kvaliteti hrane, labavosti mišića, mekoće ušiju,  te mogućem vanjskom utjecaju (kao što je navlačenje ušiju u najranijoj dobi) ili je bio poremećen razvoj usljed bolesti. Uzgajivačnica njemačkih ovčara KRAS GOTNIK
Veli Brgud 5a
51213 Jurdani
Dorijan i Marijan Gombač
GSM1: 098/327-137
GSM2: 091/514-2204
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web: www.krasgotnik.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači