Uzgajivači

Općenito o Srednjeazijskom ovčaru


opcenito-saoSrednjeazijski ovčar (SAO) drugog naziva Alabai je stara pasmina psa namijenjena za čuvanje ovaca od vukova i ostalih grabežljivaca ali i za obranu ljudi i karavana! Pasmina vuče porijeklo od Tibetskog psa prije 4000 godina i potječe iz južnog Turkmenistana.

Možemo ih vidjeti na području Srednje Azije (Turkmenistan, Tadžikistan, Pakistan, Afganistan, Kazahstan, Iran i Mongolija). Pasmina se poboljšala stoljetnom selekcijom. Iz svakog legla ostavljani su najbolji primjerci koji su se pokazali kao najbolji borci sa vukovima i bili oštri čuvari.
Kvaliteta pasmine najviše pridonosi prirodna selekcija radi teških uvjeta u kojima su živjeli ti psi.
Srednjeazijski ovčar je pas koji čuva cijeli dan, jede malo hrane koju nerijetko lovi sam za sebe, sam brani sebe i stado od divljači, sam se šteni i samostalno othranjuje svoje štence itd...
U takvim uvjetima opstaju samo najbolji i to je jedini razlog zašto ova pasmina postoji već 4000 godina.
Srednjeazijski ovčar lako podnosi velike vrućine ali i veliku hladnoću. Primjerice, zimska temperatura u Kazahstanu je -30 stupnjeva a ljeti i do 40 stupnjeva Celzijusovih.
Postoji nekoliko tipova pasmine. U Tadžikistanu i planini Pamira psi imaju dužu dlaku, u Uzbekistanu su psi laganiji (suhi tip). Najbolji tip nastao je u Turkmeniji gdje su psi jakog i grubog tip a sa kratkom i gustom dlakom. Borbe pasa dio su običaja i tradicije u Aziji pa tako ni ovu pasminu nisu zaobišle. Nažalost ni danas se u tim zemljama ne održavaju izložbe tih pasa, nego se održavaju borbe na kojima se biraju najjači i najbolji psi.
1990. godine Turkmenijski Alabai proglašen je nacionalnim blagom i njegov izvoz strogo je zabranjen.
Turkmenijski Alabai - Srednjeazijski ovčar je veliki pas grube i jake konstitucije, jake glave, sa grubim kosturom izuzetno jakim i razvijenim zubalom. Ima kratke viseće uši koje se kupiraju sa par dana starosti (to se radi zbog borbe protiv vukova). Ima kratak i snažan vrat, izuzetno debelu kožu. Prijelaz od prsa do trbuha je slabo izražen. ima široka i snažna leđa. Rep je visok i na forbu srpa (također se kupira sa par dana starosti). Dlaka je gruba, gusta i ravna. Srednjeazijskih ovčara ima u raznim bojama (bijela, žuta, riđa, siva, tigrasta, crna, i druge kombinacije).
Hrabri srednjeazijski ovčari imaju izuzetan prirodni instinkt za čuvanje, lako se dresiraju i nisu agresivni prema djeci. Ponosan je to pas izuzetne snage, gracioznog hoda i trka i velikog srca. Grai Vest Lubim
Boris Maravić
Rijeka Croatia
Srednjeazijski ovčar
+385 95 90 50 162
+385 51 543 047
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
http://www.alabaicroatia.com/

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači