Uzgajivači

Općenito o Šarplanincima

sarplaninac
Kao pasmina, Šarplaninac je imao dug put nastanka i razvoja. Kao i većina pastirskih pasa s Istoka ima isti genetski kod. Od svog nastanka imao je jednu jedinu namjenu, čuvanje stada od vuka i drugih zvijeri. Kao pasmina odlikuje se smirenošću, staloženosti, ali i oštrinom kada netko ugrožava bilo stado, bilo ljude ili objekte koje on čuva. Snažno tijelo i glava, robustan kostur, čvrsta muskulatura, te gusta oštra srednje duga dlaka čini Šarplaninaca jednim od najsnažnijih pasmina na svijetu.

Od priznanja 1939. god. počinje urbani uzgoj i izlaganje po izložbama diljem svijeta. Iako se Šarplaninca prepoznaje kao željezno-sivog, priznato je 9 boja od bijelog do tamno sivog, ali ne i crna. Prosječna visina je od 62 do 75 cm, ali postoje i viši, jer nema gornje granice. Prosječna težina u radnoj kondiciji ženke je 40-50 kg, a mužjaka 50-70 kg.

Odlikuje se svojim karakterom: prizna samo jednog vlasnika , a ostale smatra svojim prijateljima ili kako znaju reći svojim stadom koje čuva. Izrazito je umiljat s djecom i ukućanima, ali je nepovjerljiv prema strancima.

Danas još uvijek služi kao čuvar stada i različitih prostora, ali i kao izuzetan kućni ljubimac. Jer na njegov karakter, izgled i prodoran pogled malo koji ljubitelj pasa ostaje ravnodušan!

Od Grobnika
Šarplaninac
Nikolina Kovačević
++38551/296766
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači