Uzgajivači

Izbor psa

engleski_springer_spanijel2
Izbor psa koji vam odgovara, zahtjeva brigu i opreznost ! Stoga je važno uzeti si dosta vremena i dobro razmotriti situaciju .
U nastavku slijedi nekoliko važnih pitanja koja si trebate postaviti pri izboru psa:

Štene ili odrasli pas ?
Štene - naravno da je maleni psić presladak i zabavan, no izaberete li štenca netko će morati biti kod kuće većinu vremena kroz čitav dan da bi bio izvježban za život u kući ( da ne bi posvuda nailazili na „bombice" , uništene najdraže cipele i sl.) i kako biste s njime razvili dobar odnos. Računajte i na prve dane koji često znaju biti šok psiću, jer je dosada živio s majkom ( cviljenje, plahost ). Za ozbiljnu školicu još neko vrijeme neće biti spreman pa ne očekujte da se ponaša odraslo, jer ono to ipak nije - pa čak ako i neke pasmine vrlo brzo izgledaju veliko, oni su ipak samo bebe.
Odrasli pas - važno je provjeriti zašto mu je potreban novi dom : možda nije sposoban za život u kući, ili je agresivan, možda kronično bolestan... Ukoliko se radi o ženki provjerite je li kastrirana. Iako je pas odrastao ne očekujte da će vam se odmah prilagoditi, imajte na umu da on već ima izgrađene navike ( kakve god one bile) i da ćete trebati strpljenja da ga učinite onakvim kakvim uistinu želite da bude ...

Veličina psa
Male pasmine - ne trebaju mnogo vježbe, niti prostora i odlične su za osobe koje često putuju jer ih se lako transportira. No pazite , kosti patuljastih i malih pasmina su krhke pa ih se nehotice može ozbiljno povrijediti . Iako maleni, često znaju biti vrlo temperamenti.
Velike pasmine - nepoželjno ih je držati u malom životnom prostoru (iako se i to može nadoknaditi dužim i češćim šetnjama). Veseli psi često, iako ne zlonamjerno, mogu srušiti djecu, a starijim osobama biti više no što oni mogu podnijeti. Veliki psi zahtjevaju i veća izadvanja pri kupnji hrane ( zbog veće količine). Iako veličinom mogu otjerati uljeze, uglavnom su blage naravi.
Velike pasmine stare brže nego male.

Mužjak ili ženka
Mužjak - ima mnogo jaču narav od ženke i češće osporavaju ljudsku prevlast u želji za dominantnošću, što ih čini težima za školovanje. Teškoće mogu uzrokovati i lutanja za kujama u tjeranju.
Ženka - mirnije, privrženije, čvršće povezane s vlasnikom zbog čega je i školovanje lakše. Nedostatak ženki je tzv. tjeranje ( 2 x godišnje). Ukoliko ne želite leglo rješenje je sterilizacija.

Pas s rodovnikom ili mješanac
Mješanac - pas čiji se roditelji ili pasmina ne mogu točno utvrditi. Navodno su rjeđe pogođeni teškim nasljednim bolestima. Nezgodno je što se takvim psima ne može predvidjeti izgled i što je još važnije narav. Pa iako se nećete moći ponositi njime na izložbama ljepote, svakako vam može unijeti radost u vaš život .
Pas s rodovnikom - ovaj je izbor lako opravdati. Nakon što ste izabrali pasminu vi znate koliko će narasti i kako bi trebao izgledati, kakva će mu biti narav, kakve su mu predispozicije za rad, te kakvi su mu zahtjevi u pogledima prehrane, njege dlake , vježbe ...

Dlaka
Dugodlaki - možda izgledaju famozno, no razmislite jeste li spremni nalaziti dlake po vašem domu, provesti sate uređujući dlaku , zamislite situaciju kada vani dani pada kiša i svuda uokolo je blato , a vaš ljubimac mora van ... Češljevi, četke, trimeri, šamponi, regeneratori, sprejevi ... - koštaju .
Kratkodlaki - iako ne iziskuju toliko sati njege i ona je puno jednostavnija, ne očekujte da ona nije potrebna. Dlake, iako manje, bit će vaš novi sustanar.
Pasmine koje se ne linjaju (pudle, šnauceri) - oslobodit će vas dlaka u stanu, no želite li da izgledaju uredno morat ćete često kod frizera na uređivanje . Ispitajte situaciju imate li osobu koja vam zna urediti psa (problem u manjim sredinama) i priredite novčanik ..

Tu su još i pitanja poput :
Nabavljate li psa za društvo vašem djetetu ili kao prijatelja koji će biti prijatelj starijem članu vaše obitelji ?
Hoće li pas biti samo ljubimac ili od njega očekujete izložbenog ili radnog psa ?
Koliko vremena mogu / želim posvetiti psu ?

I još puuuuno toga...

Najvažnije je odabrati psa koji će pristajati načinu vašeg života, jer psa nabavljate za čitavo vrijeme njegova života . Vaš pas je dio vaše obitelji - prijatelj, zaštitnik, zabavljač ... i nakon vrlo kratkog vremena nakon njegove nabavke pitat ćete se kako ste uopće mogli bez njega .

Uzgajivačnica engleskih špringer španijela „ CRO No1"
Vl. Marina i Boris Tremski
098/715-480 , 098/347-776
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
web adresa: http://free-sk.htnet.hr/Cro_No1/

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači