Veterinar

Hidroterapija u liječenju ozljeda ili bolesti kućnih ljubimaca

fizio-terapija2
Riječ hidroterapija dolazi od grčkih riječi hydor (voda) i therapeia (cijeljenje), a povijest terapije u vodi kao metode u fizikalnoj medicini pratimo unatrag nekoliko tisuća godina.

Iako je često mišljenje da se hidroterapija primjenjuje samo nakon ortopedskih operativnih zahvata u humanoj medicini, ona je danas u razvijenijim zemljama postala sastavni dio liječenja kućnih ljubimaca. I u Hrvatskoj se danas našim ljubimcima, još uvijek najčešće psima, nudi mogućnost kontroliranog kretanja u vodi, korištenjem pokretne trake potopljene u temperiranom vodenom mediju. Koliko je kretanje važno može se sažeti u rečenici:» Dar pokreta je gotovo jednak daru života». Pokret u vodi, osim što im pruža neizmjerno sretan doživljaj, omugućuje i vrlo učinkovit način liječenja brojnih bolesti. Neke osnovne bolesti kojima su naši četveronožni prijatelji sve češće opterećeni, a hidroterapijom ih možemo liječiti su:

Displazija kukova - Artroze i artritisi
Displazija lakta, ramena - Spodiloza
Puknuće prednjih križnih ligamenata koljena - Pretilost (prekomjerna tjelesna težina)
Lomovi kostiju (frakture) - Pareze i paralize zbog promjena na kralježnici
Iščašenja zglobova (luksacije) - Bolesti srčanoga i krvožilnog sustava
Amputacija ekstremiteta - Poodmakla dob

Nerijetko se hidroterapija povezuje sa pre i post operacijskim liječenjima. Ona, osim što povećava uspješnost kirurške terapije tijekom poslijeoperativne rehabilitacije, ima zadatak i što bolje pripremiti životinju za operaciju. Poboljšanje kondicije, većinom pasa, prije operacije smanjuje rizik koji je neizbježan, tj. uvijek prisutan. Pretilost često povećava rizik anestezije. U takvim je slučajevima hidroterapija idealan način za smanjenje tjelesne težine u sklopu pripreme za operacijski zahvat.
Hidroterapija u poslijeoperacijskom tijeku liječenja ortopedskih problema zauzima vrlo važno mjesto. Smatra se standardnim pristupom u rehabilitaciji ortopedskih pacijenata. Neizostavan je i nerijetko najuspješniji oblik fizikalne terapije nakon operacija kuka, križnih ligamenata koljena, lakta, zbrinjavanja fraktura, neurokirurških zahvata, osobito kralježnice. Kretanje pacijenata nakon takvih operacija je vrlo bolno i otežano, a prema uputama kirurga mora biti kontrolirano i ograničeno. Vlasnici koji su pokušali poštovati ovakve upute znaju da je to teško izvedivo, pa je povratak opsega i tonusa mišićja usporen i nedovoljan, a učestalost komplikacija poput kontraktura, atrofija mišićja i smanjenog obujma kretnji zglobova vrlo velika. U takvim slučajevima hidroterapija čini iznimno uspješan način rješavanja problema. Ona proces oporavka znatno ubrzava i poboljšava.
fizio-terapija3Hidroterapija može biti oblik terapije stanja kao što su pretilost ili oslabljen srčani i krvožilni sustav. Posebno je važan kod stanja kod kojih su uobičajene šetnje ili kretnje onemogućene zbog boli (artritis, displazija kuka, displazija lakta).
Funkcija zglobova, mišića i kostiju u neposrednoj je ovisnosti o postojanju pokreta. Podražaj i sile, koje su samo tada prisutne, su presudne u očuvanju pokretljivosti. Kao što motor automobila propada i hrđa stoji li dugo u garaži i ne podmazuje se uljem, tako i zglobovi životinje koja se nedovoljno kreće podliježu degenerativnim promjenama i gubitku opsega kretnji. No kretnje na tvrdoj površini mogu uzrokovati trajna oštećenja zbog stresa koji se prenosi na tetive, ligamente i ponajprije zglobove.
Kretanje u vodi nije isto što i kretanje po betonu, stepenicama ili trčanje u parku ili vrtu. Silom uzgona u vodenom mediju uklanja se stres udarca o podlogu, kao i opterećenje zglobova, što izravno pridonosi smanjenju boli i olakšava kretanje. Hod u vodi i plivanje omogućuju kretanje bez rizika od preopterećenja i oštećenja zglobova, ligamenata i tetiva.
Idealna temperatura vode u kojoj se izvodi hidroterapija iznosi oko 27°C. Plivanje u jezerima i rijekama zbog toga, kao i zbog nekontroliranoga ulaska u vodu i izlaska iz nje se ne preporučuje, osobito u hladnijem dijelu godine. Toplina vode za vrijeme hidroterapije potiče širenje krvnih žila na površini tijela, povećava tjelesnu temperaturu i posljedično dovodi do smanjenja boli i spazma muskulature. Smanjena pokretljivost često je povezana s boli, oticanjem ili ukočenosti. Ukočenost zglobova smanjuje se djelovanjem topline vode s posljedičnim širenjem krvnih žila. Hidrostatski tlak vode pomaže smanjenju otekline tkiva pospješujući lokalni protok krvi i limfe, dok vježbe u toploj vodi dodatno pojačavaju opću cirkulaciju.
Kako bi se izbjegle moguće neželjene posljedice, hidroterapija se provodi pod obvezatnim veterinarskim stručnim nadzorom. Suradnja veterinara, vlasnika i njegovog ljubimca tijekom izvođenja vježbi u vodi nezaboravni su događaj koji ih sve zbližava, sprijateljuje i obogaćuje iznimno vrijednim iskustvom. Stoga pokušajte!

Lea Kreszinger, dr.vet.med.
www.fiziovet.hr

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači