Veterinar

Problemi s analnim vrećicama

problemi-sa-analnim-vrecicamaAnalna vrećice su parne invaginacije kože locirane sa strane anusa, između unutarnjeg i vanjskog mišića anusa. Svaka analna vrećica ima izlaz na površinu kože u obliku uskog kanala koji se otvara na mjestu gdje sluznica anusa prelazi u kožu. Vrećice su okružene velikim brojem lojnih i apokrinih žlijezda koje izlučuju smeđi mastan sekret izuzetno neugodnog mirisa. Smatra se da taj miris igra ulogu u socijalnom životu pasa, pomoću njega se psi međusobno raspoznaju te služi kao svojevrsna osobna karta svakog psa. Imaju i "obrambenu" ulogu, sličnu onoj u tvorova. Analne vrećice imaju i mačke, ali je kod njih izvodni kanal malo udaljeniji od anusa.

Prečesto se prazne stiskanjem bez stvarne potrebe, a upravo takva manipulacija može izazvati upalu. Moram naglasiti da su analne vrećice jedna sasvim normalna stvar i da su tamo gdje jesu jer imaju svoju funkciju. Postoje, dakako, situacije u kojima je neophodno stiskanje analnih vrećica, ali ta stanja nisu ni približno tako česta kako se misli.

Kod zdrave životinje analne vrećice se prazne prilikom defekacije, no promjena u količini sekreta, njegovoj konzistenciji te mekša stolica, mogu, uzrokovati prenapunjenost analnih vrećica. Prepune analne vrećice sklone su infekciji i upali.

Ukoliko postoji potreba za pražnjenjem vrećica, pas će se početi lizati i grickati oko anusa, te se nervozno okretati prema repu. Intenzivno lizanje i grickanje te regije može dovesti do dermatitisa (crvenilo kože, svrbež, prištiće i krastice u tom području).

Problemi s analnim vrećicama javljaju se uglavnom kod manjih pasa, posebice kod pudli i kokera. Kod tih pasa dovoljno je vrećice istisnuti jednom u tri mjeseca (svaki je pas individum za sebe pa i tu postoje iznimke). Najčešći problem je impakcija sekreta u vrećicama i u takvim slučajevima je dovoljno samo istisnuti sekret. U pravilu, intervencija veterinara je potrebna onda kada opazite prije opisane simptome. Dođe li do upale ili infekcije, samo istiskivanje nije dovoljno. U tom slučaju vrećicu treba ispirati te aplicirati lijekove koji će smanjiti upalu i suzbiti eventualnu infekciju.

Kako pražnjenje analnih vrećica nije kompliciran postupak, mnogi vlasnici pasa to čine sami. Važno je da to ne činite prečesto i bez potrebe. Tkivo oko anusa je osjetljivo, stoga pripazite da ne oštetite površinu kože prejakim stiskanjem.

Sekret analnih vrećica psima je potreban prilikom komunikacije s drugim psima, pa termin "pražnjenje" nemojte shvaćati doslovno, jer sekreta u malim količinama uvijek ima. Veterinari izvode pražnjenje analnih vrećica stiskanjem iz rektuma, što je i učinkovitiji postupak, no to morate prepustiti svom veterinaru. Najbolje je da se to obavlja periodički, uz cijepljenje ili neki drugi redovni posjet veterinarskoj ambulanti.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači