Veterinar

Toplotni udar

toplotni-udarIako danas svi vlasnici znaju da psi teško podnose vrućinu te da ljeti psa treba šetati samo rano ujutro i kasno navečer, na ovim je temperaturama i u 19 sati bilo prevruće za većinu pasa.

Normalna tjelesna temperatura kod pasa je 38.5 stupnjeva celzijusa, dakle značajno viša od naše, pa je to razlog da oni lošije od nas podnose visoke temperature. Osnovni mehanizam hlađenja kod pasa je dahtanje.

Dahtanje je zapravo ubrzano površno disanje sa frekvencijom od 200 do 400 puta u minuti pri čemu pas može povećati disajni volumen sa dvije na pedeset litara. Kada dahće pas pretežno udiše na nos, a izdiše na usta. Isparavanje se odvija preko nosne sluznice. Tu su zakinuti psi brahicefaličnih pasmina (boxer, pekinezer, mops, buldozi i sl.) pa je kod njih potreban poseban oprez. Upravo ovi psi najpodložniji su toplotnom udaru jer se zbog male površine nosne sluznice ne uspijevaju adekvatno ohladiti dahtanjem. Treba im pomoći tako da ih se malo smoči ili da im se preko leđa stavi mokar ručnik.

Posebno je važno da psi na raspolaganju imaju dovoljne količine svježe vode.

Što se tiče jela i psima i nama je apetit smanjen ovih dana. Obrok im treba ponuditi što kasnije navečer kada više nije tako vruće. Ljeto i vrućine ionako kratko traju pa se ništa neće dogoditi ako pas nešto slabije jede nekoliko dana.

Izvor: Ritelefax.hr
Tamara Ferari-Miškulin

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači