Veterinar

Iscjedak kod mužjaka

iscjedak-kod-muzjaka
Pregled penisa nije neugodan, a vanjskom inspekcijom veterinar će odmah ustanoviti je li sve u redu

Svakom vlasniku muškog psa dobro je poznato o čemu se radi - "gnojni" iscjedak iz prepucija muči mnoge i čest je razlog posjete veterinaru. Ponekad vlasnici ne primijete sam iscjedak, ali zato zapaze da pas intenzivnije liže spolovilo. Male količine žuto-zelenog iscjetka su normalna pojava kod mužjaka i obično se javlja negdje u doba puberteta. Takav iscjedak vas ne mora zabrinjavati posebno ako je pas dobrog općeg stanja, normalno jede i nema nikakvih drugih simptoma. Iscjedak je posebno nezgodan ukoliko vaš pas spava s vama u krevetu i odmara na trosjedu, jer će ostaviti neuredne tragove, no nije bitan za zdravlje vašeg ljubimca.

No, pojačani prepucijalni iscjedak može upućivati na neka oboljenja kao što su hipertrofija prostate, povrede izazvane hiperseksualnim ponašanjem, strano tijelu u prepuciju, tumori penisa i slično. Ako je iscjedak krvav, potrebno je odmah odvesti psa na pregled.
Kod patoloških promjena na penisu obično je prisutna bol što vlasnik prvo primijeti. Pas koji ima bolove u području spolovila drži se pogrbljeno, teško hoda i općenito je bezvoljan. Kod trauma je moguća i fraktura penisne kosti oko koje nastaju veliki hematomi. Traume spolovila spadaju u hitne slučajeve, a najčešće se događaju prigodom parenja.

Pregled penisa nije neugodan, a vanjskom inspekcijom veterinar će odmah ustanoviti je li sve u redu. Vlasnika ćemo pitati o boji iscjetka, koliko dugo je prisutan, je li pas promijenio ponašanje i slično. Prvo pregledamo sam prepucij te potražimo ostatke iscjetka kako bi potvrdili opažanja vlasnika. Pregledamo zatim penis, kao i testise te okolnu kožu gdje se može naći ulazno mjesto ako je u pitanju strano tijelo (travke). Prostata se pregledava rektalno što također nije bolno, tako da je pregled kratak, nije invazivan, a govori nam da li vas iscjedak treba zabrinjavati ili ne.

Problemi s prostatom su prisutni uglavnom kod pasa srednje i starije životne dobi. Ukoliko se radi o prostatitisu, dakle upalnim promjenama prostate, rektalna palpacija je u pravilu bolna. Kod hiperplazije prostate pregled nije bolan, a dijagnozu potvrdimo ultrazvukom ili rendgenom.

Kastracija praktički u cijelosti eliminira probleme s prostatom pa se kod kastriranih pasa moramo usredotočiti na druge moguće uzroke iscjetka.

Izvor: Izvor: Tamara Ferari-Miškulin, dr. vet. med.
Veterinarska ambulanta privatne prakse "Kućni ljubimci"
www.ferarica.com

Katalog uzgajivačnica

katalog-uzgajivacnicaDa bi upisali uzgajivačnicu u katalog jedini uvjet je da morate biti registrirani. Registracija je besplatna.
Ovdje možete upisati uzgajivačnicu sa svim podacima i slikama.

Oglasnik

ikona-za-oglasnikNudimo Vam uslugu besplatnog upisa u oglasnik uz obaveznu registraciju koja je besplatna.
OVDJE možete upisati oglas za prodaju, potražnju, poklanjanje psa ili usluga vezanih za pse te opreme za pse.

Get Adobe Flash player

Riječ stručnjaka

ikona-za-rjec-strucnjakaStručnjaci iz svih dijelova kinologije pišu o njezi pasa, o bolestima, o odgoju pasa, o handlanju ...
OVDJE možete pročitati navedene tekstove.

VauVau ekipa

ikona-za-vauvau-ekipuVauVau ekipa je aplikacija slična Facebooku. Možete objavljivati slike, video i dr.
Jedini uvjet je da morate biti registrirani a registracija je besplatna. OVDJE možete vidjeti kako to izgleda.

Mini Reklame - Uzgajivači